Wykonanie
Puszyste
kakaowo-
waniliowe ciasto "zebra". Trzeba się bardzo starać, by nie wyszło. Wystarczy wszystko wymieszać i nalewać porcjami na przemian- ciasto
czekoladowe i to z
aromatem waniliowym. Jest proste w przygotowaniu, a puszyste i wilgotne. Im więcej będzie warstw nalewanych przed pieczeniem ciasta, tym lepiej będzie ono wyglądało w przekroju :) Ciasto zebra najlepiej smakuje jeszcze ciepłe obsypane
cukrem pudrem albo wystudzone, oblane
czekoladą.
![](/Data/Images/waniliowakuchnia.blogspot.com\2012_slash_11_slash_ciasto-zebra/l/-94366057.JPG)
(przepis podstawowy)5
jajek1,5 szklanki
cukru3 szklanki
mąkiszklanka
wodyszklanka
oleju3 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia3 łyżki
kakaołyżeczka esencji waniliowej
![](/Data/Images/waniliowakuchnia.blogspot.com\2012_slash_11_slash_ciasto-zebra/l/-1644963295.jpg)
Jajka utrzeć z
cukrem na pulchną masę, dodać 2,5 szklanki
mąki,
wodę,
olej i
proszek do pieczenia, zmiksować. Ciasto podzielić na 2 części, do jednej z nich dodać
kakao, a do drugiej pozostałą połowę szklanki
mąki i esencję
waniliową. Do tortownicy (śr. 20- 22 cm) wlewać na przemian po łyżce
kakaowego i
waniliowego ciasta. Piec około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Smacznego!