ßßß
Składniki:Blaszka 36x24 cm7 jajek2,5 szklanki cukru4 szklanki mąki1,5 szklanki wody gazowanej3/4 szklanki oleju3 łyżeczki proszku do pieczeniaaromat arakowy lub rumowy+ 3 łyżki kakao i 3 łyżki mąkiSposób przygotowania:1. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i ucieramy.2. Do piany dodajemy po jednym żółtku, następnie stopniowo dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, a potem olej, aromat do ciast i na końcu wodę gazowaną.3. Ciasto dzielimy na dwie równe części, do jednej dodajemy kakao, a do drugiej mąkę.4. Na przygotowaną wcześniej blaszkę wylewamy naprzemiennie ciasto na środek, raz cielne, raz jasne, aż do wyczerpania.5. Ciasto pieczemy w 180 st. C przez ok 60 minut, do suchego patyczka.Smacznego!!!