Wykonanie
Zebra to jedno z tych ciast, które gości na naszym
stole od liku lat. Przepis dostałam od kuzynki dawno dawno temu :) Bardzo lubię takie ciasta do
kawy lub
herbaty.
Składniki:Blaszka 36x24 cm7
jajek2,5 szklanki
cukru4 szklanki
mąki1,5 szklanki
wody gazowanej3/4 szklanki
oleju3 łyżeczki
proszku do pieczeniaaromat arakowy lub
rumowy+ 3 łyżki
kakao i 3 łyżki
mąkiSposób przygotowania:1.
Białka oddzielamy od
żółtek.
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy
cukier i ucieramy.2. Do piany dodajemy po jednym
żółtku, następnie stopniowo dodajemy
mąkę przesianą z
proszkiem do pieczenia, a
potem olej,
aromat do ciast i na końcu
wodę gazowaną.3. Ciasto dzielimy na dwie równe części, do jednej dodajemy
kakao, a do drugiej
mąkę.4. Na przygotowaną wcześniej blaszkę wylewamy naprzemiennie ciasto na środek, raz cielne, raz jasne, aż do wyczerpania.5. Ciasto pieczemy w 180 st. C przez ok 60 minut, do suchego patyczka.Smacznego!!!