ßßß
Składniki :2 1/3 szklanki mąki pszennejSzklanka naturalnej maślanki o temperaturze pokojowejJajko1 1/3 łyżeczki suchych drożdży (dałam 1/4 paczki świeżych)Łyżeczka soliŁyżeczka mioduNa glazurę : jajko i sezam (u mnie słonecznik)Oliwa do natłuszczenia formyDrożdże mieszamy z mąką (świeże najpierw rozrabiamy w odrobinie mleka), a następnie dodajemy resztę składników. Całość mieszamy, ciasto powinno kleić się nam do rąk.Odstawiamy pod przykryciem, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia na 70 minut.Ciasto obsypujemy mąką, jeszcze raz wyrabiamy, przekładamy do natłuszczonej i obsypanej mąką formy, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut.Słonecznik prażymy na suchej patelni.Chleb smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy słonecznikiem (sezamem, makiem). Pieczemy 30 minut w 190 st.C. Studzimy na kratce.Smacznego!