Wykonanie
Coś dla wszystkich, którzy mają zamiar albo chcieliby wypłynąć w rejs po morzu Bałtyckim i złowić własne
świeże dorsze na obiadek. Macie oczywiście taką możliwość i wcale nie musicie posiadać własnej wędki.Wypływacie prywatnym kutrem podróż oczywiście należy wcześniej zamówić (koszt około 160 zł za 10 godzin połowów). Mój M. skorzystał z usług BACALAO z Łeby. Wszystko wygląda mniej więcej tak: docieracie oczywiście we własnym zakresie nad morze w umówione miejsce, kilka godzin przed wyjazdem dostajecie telefon z potwierdzeniem o stanie pogody i wielkości fali, wtedy informują Was czy rejs dojdzie do skutku czy warunki pogodowe są na tyle złe, że zostaje odwołany. Jeśli pogoda nie spłata Wam
figla, docieracie nad morze, gdzie wsiadacie na kuter razem z resztą wędkarzy (tutaj było ich około 17). Najlepiej oczywiście jeśli wybieracie się na połowy większą ekipą. Kapitan, a raczej szyper objaśnia Wam co i jak, płyniecie w głąb morza około godzinki na tzw "łowisko", które jednak nie pozostaje tym ostatecznym, bowiem stanowiska wędkowania co jakiś czas są zmieniane. Zazwyczaj oddalacie się o około 20 mil w głąb morza. Mój M. złowił w
sumie 16
dorszy, co jak na pierwszy raz i sprzęt, który no cóż nie jest taki jak gdybyście go sobie skombinowali we własnym zakresie,
daje pokaźny wynik.
Ryby oczywiście zabieracie już wypatroszone, bowiem w czasie w którym Wy łowicie szyper zajmuje się obrabianiem Waszych zdobyczy.Po przyjeździe do domu pozostaje odpowiednie przyrządzenie złowionych
dorszy. Jak
mówi sam szyper
świeżego dorsza musi być czuć
rybą, a więc najlepiej nie zalewać go sosami, nie dodawać warzyw, ba najlepiej go nawet nie przyprawiać żadnymi mieszankami. Najlepiej po prostu zanurzyć go w solance, po czym delikatnie posypać
pieprzem, obtoczyć w samej
mące i piec w piekarniku. Poszczególne etapy opisuję poniżej.PRZYGOTOWANIE
RYBY DO SOLANKI
Rybę należy dokładnie oczyścić i opłukać. Duże
ryby pokroić na płaty lub w tzw dzwonki.PŁUKANIE W SOLANCEPrzygotowujemy solankę. Do zimnej
wody wsypujemy
sól w proporcjach 50 g
soli na 1 litr
wody.
Ryby zanurzamy w solance na 30 minut, na ten czas zanurzone wkładamy do lodówki. Po wyciągnięciu płuczemy je w zimnej wodzie i osuszamy ręczniczkiem.PIECZENIEGotowe płaty ryb posypujemy
pieprzem i obtoczone w
mące układamy na blasze, co jakiś czas kładziemy plaster
masła. Pieczemy w temp. 180 st przez 20 - 30 minut. Pamiętając o obróceniu kawałków na drugą stronę w połowie pieczenia.Należy uważać, aby nie trzymać
ryby zbyt długo w piekarniku, bowiem wtedy nam się rozpadnie i rozleje na całej blasze.