Wykonanie
Kiedy czerwiec staje się tak upalny jak dziś ogromną rolę w moim jadłospisie odgrywają zupy, jedną z nich jest koperkowa, przepis podaję w oryginale z
serii "Przepisy czytelników - WIOSNA" Biblioteczki Poradnika Domowego z uwaga - 1994 roku:)Przepis stary, zupa pyszna!Składniki1 , 5 litra rosołu (może być z kostki)1 łyżka tłuszczu
cebula2 łyżki
kaszy manny3 łyżki
mąki2 duże pęczki
koperkunatka pietruszkipół szklanki
śmietanyjajosólpieprzSposób
Cebulę drobno pokroić i przesmażyć. Połączyć starannie
kaszę mannę,
mąkę,
jajo,
cebulę,
przyprawy i
natkę. Z ciasta formować łyżeczką kluski i kłaść na wrzący
wywar. Gotować mieszając. Łyżkę
mąki rozprowadzić w
śmietanie, wlać do zupy i chwilę gotować. Do wrzącej zupy wsypać drobno posiekany
koperek.