ßßß Cookit - przepis na Klopsiki drobiowe z sosem grzybowym

Klopsiki drobiowe z sosem grzybowym

nazwa

Wykonanie

Przepis na klopsiki drobiowe z sosem pieczarkowym już zamieszczałam na blogu, ale ponieważ dzisiaj znów je przygotowałam i troszkę uszlachetniłam sos, postanowiłam zaprezentować Wam tą wersję. Dodatek suszonych borowików spowodował, że danie zyskało na aromacie i smaku.
KLOPSY
Składniki:
3 pojedyncze piersi z kury
ząbek czosnku
pół pęczka szczypiorku
sól i pieprz
4 łyżki oleju
Przygotowanie:
Mięso, czosnek, i szczypiorek razem z przyprawami zmielić w malakserze, lub mięso w maszynce do mięsa, a czosnek i szczypiorek drobniutko poszatkować. Masę należy dobrze wymieszać, najlepiej dłonią.
Do lepienia klopsików należy posmarować umyte ręce olejem. Formować kulki wielkości jaja.
Smażyć na złoto z obu stron. Usmażone zdjąć z patelni, która zaraz posłuży do przygotowania sosu.
SOS GRZYBOWY
Składniki:
30 dag pieczarek
garść suszonych grzybów
1 mała cebula
pół pęczka pietruszki
200 ml śmietany 18%
łyżka oleju
sól i pieprz
Przygotowanie:
Grzyby suszone moczyć w połowie szklanki wody i gotować około 20 minut na bardzo wolnym ogniu. Pokrojoną w drobną kostkę cebulę zeszklić na oleju. Dodać do niej obrane i pokrojone pieczarki. Ugotowane grzyby wyjąć z wywaru i drobniutko poszatkować. Grzyby dorzucić do pieczarek, smażyć chwilę po czym zalać płynem, w którym się moczyły. Doprawić solą, pieprzem oraz posypać pietruszką i dusić około 5 minut. Zalać wszystko śmietaną i mieszając doprowadzić do wrzenia
W sosie zanurzyć klopsy i pozostawić na ogniu na około 5 minut.
Ja podaje najczęściej takie klopsy z ryżem ugotowanym w kurkumie.
Hit na moim stole, polecam !
Źródło:http://polperfekcyjna.blogspot.com/2013/02/klopsiki-drobiowe-z-sosem-grzybowym.html