Wykonanie
Przepis na klopsiki drobiowe z
sosem pieczarkowym już zamieszczałam na blogu, ale ponieważ dzisiaj znów je przygotowałam i troszkę uszlachetniłam sos, postanowiłam zaprezentować Wam tą wersję. Dodatek
suszonych borowików spowodował, że danie zyskało na aromacie i smaku.
KLOPSYSkładniki:3 pojedyncze piersi z
kuryząbek
czosnkupół pęczka
szczypiorkusól i
pieprz4 łyżki
olejuPrzygotowanie:
Mięso,
czosnek, i
szczypiorek razem z
przyprawami zmielić w malakserze, lub
mięso w maszynce do
mięsa, a
czosnek i
szczypiorek drobniutko poszatkować. Masę należy dobrze wymieszać, najlepiej dłonią.Do lepienia klopsików należy posmarować umyte ręce
olejem. Formować kulki wielkości
jaja.Smażyć na złoto z obu stron. Usmażone zdjąć z patelni, która zaraz posłuży do przygotowania sosu.
SOS GRZYBOWYSkładniki:30 dag
pieczarekgarść
suszonych grzybów1 mała
cebulapół pęczka
pietruszki200 ml
śmietany 18%łyżka
olejusól i
pieprzPrzygotowanie:
Grzyby suszone moczyć w połowie szklanki
wody i gotować około 20 minut na bardzo wolnym ogniu. Pokrojoną w drobną kostkę
cebulę zeszklić na
oleju. Dodać do niej obrane i pokrojone
pieczarki. Ugotowane
grzyby wyjąć z
wywaru i drobniutko poszatkować.
Grzyby dorzucić do
pieczarek, smażyć chwilę po czym zalać płynem, w którym się moczyły. Doprawić
solą,
pieprzem oraz posypać
pietruszką i dusić około 5 minut. Zalać wszystko
śmietaną i mieszając doprowadzić do wrzeniaW sosie zanurzyć klopsy i pozostawić na ogniu na około 5 minut.
Ja podaje najczęściej takie klopsy z
ryżem ugotowanym w
kurkumie.
Hit na moim
stole, polecam !