ßßß
CIASTOSkładniki:3,5 szklanki mąkiszklanka letniej wody1,5 łyżeczki suchych drożdżyłyżeczka cukru4 łyżki oliwyłyżeczka solido smaku chili, czosnek granulowanyPrzygotowanie:Z drożdży, cukru i wody należy przygotować zaczyn czyli zmieszać te składniki i odstawić w ciepłe miejsce do momentu pojawienia się bąbelków na powierzchni zaczynu.Mąkę z solą, chili i czosnkiem wsypać do dużej miski, dodać do niej oliwę i wlać drożdże. Wymieszać ciasto - ja to zrobiłam dłonią, powinno się bardzo szybko odkleić od miski. Gdy pod wpływem wyrabiania z ciasta powstanie kula, wyjąć ją na blat, obsypać delikatnie mąką i ugniatać kilka minut. Ciasto włożyć z powrotem do miski, przykryć ściereczką, i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.W tym czasie można przygotowaćSOS POMIDOROWYSkładniki:Puszka krojonych pomidorówśrednia czerwona cebula3 ząbki czosnkułyżka olejuliść laurowyłyżeczka ziół prowansalskichsól i pieprzPrzygotowanie:Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na oleju, dodać czosnek, liść laurowy, zioła i dusić chwilę. Jako ostanie wlać pomidory. Całość gotować na małym ogniu aż do zredukowania większości płynu.
Jako dodatki do pizzy posłużyło mi ponadto:50 dag pieczarek przesmażonych na łyżce masła20 dag sera żółtego startego na tarcemozzarella pokrojona w plastryCIASTO c.d.Po wyrośnięciu ciasto podzielić na cztery równe części. Rozwałkować jedną z nich na okrągły placek i położyć go na rozgrzanej patelni.Placek piec na suchej patelni, na średnim płomieniu około 3 minut do pojawienia się na spodzie złotych plamek, po czym obrócić ciasto na drugą stronę, posmarować sosem pomidorowym, wyłożyć około 2 łyżki pieczarek, 3 plastry mozzarelli i posypać serem żółtym, przykryć pokrywką i piec na średnim ogniu przez około kolejnych 6 minut, aż ser się rozpuści a ciasto będzie przypieczone. Podobnie postępować z pozostałymi trzema kawałkami ciasta.