Wykonanie
Mieliśmy z mężem od kilku dni ochotę na pizzę. Przeszukałam internet w poszukiwaniu łatwego przepisu na dobre i łatwe ciasto. Nigdy nie przepadałam za robieniem
ciasta drożdżowego, ale to które Wam przedstawię jest proste, nie wymaga wiele wysiłku fizycznego, wyrabianie go zajęło mi niecałe 10 minut. Poza tym fakt, że piecze się je na patelni przekonał mnie ostatecznie, bo mój piekarnik i rachunki za prąd są w ostatnim czasie mocno nadwyrężone.Zainspirowana znalezionymi pomysłami na pizzę z patelni, przedstawiam swoją wersję, która wygląda tak:
CIASTOSkładniki:3,5 szklanki
mąkiszklanka letniej
wody1,5 łyżeczki suchych
drożdżyłyżeczka
cukru4 łyżki
oliwyłyżeczka
solido smaku
chili,
czosnek granulowanyPrzygotowanie:Z
drożdży,
cukru i
wody należy przygotować zaczyn czyli zmieszać te składniki i odstawić w ciepłe miejsce do momentu pojawienia się bąbelków na powierzchni zaczynu.
Mąkę z
solą,
chili i
czosnkiem wsypać do dużej miski, dodać do niej
oliwę i wlać
drożdże. Wymieszać ciasto - ja to zrobiłam dłonią, powinno się bardzo szybko odkleić od miski. Gdy pod wpływem wyrabiania z ciasta powstanie kula, wyjąć ją na blat, obsypać delikatnie
mąką i ugniatać kilka minut. Ciasto włożyć z powrotem do miski, przykryć ściereczką, i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.W tym czasie można przygotować
SOS POMIDOROWYSkładniki:Puszka krojonych
pomidorówśrednia
czerwona cebula3 ząbki
czosnkułyżka
olejuliść laurowyłyżeczka
ziół prowansalskichsól i
pieprzPrzygotowanie:
Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na
oleju, dodać
czosnek,
liść laurowy,
zioła i dusić chwilę. Jako ostanie wlać
pomidory. Całość gotować na małym ogniu aż do zredukowania większości płynu.
Jako dodatki do pizzy posłużyło mi ponadto:50 dag
pieczarek przesmażonych na łyżce
masła20 dag
sera żółtego startego na tarce
mozzarella pokrojona w plastryCIASTO c.d.Po wyrośnięciu ciasto podzielić na cztery równe części. Rozwałkować jedną z nich na okrągły placek i położyć go na rozgrzanej patelni.Placek piec na suchej patelni, na średnim płomieniu około 3 minut do pojawienia się na spodzie złotych plamek, po czym obrócić ciasto na drugą stronę, posmarować
sosem pomidorowym, wyłożyć około 2 łyżki
pieczarek, 3 plastry
mozzarelli i posypać
serem żółtym, przykryć pokrywką i piec na średnim ogniu przez około kolejnych 6 minut, aż
ser się rozpuści a ciasto będzie przypieczone. Podobnie postępować z pozostałymi trzema kawałkami ciasta.
Tak przygotowana pizza ma bardzo cienkie, ale przyjemnie chrupkie ciasto, które mnie i mojemu mężowi przypadło do gustu :) Zdołaliśmy zjeść 3 pizze.Smacznego !