Wykonanie
Cz ęsto znajduję się w sytuacji, w której nie wiem co ugotować dla moich dzieci.Wtedy poniższa potrawa jest najlepszym wyjściem . Przygotowując tę potrawę , można użyć dowolnego
sera, można dodać
groszku ( ja nie miałam) lub
posiekanej szynki .Składniki:300g
makaronu penne250ml tłustej
śmietany100g
ostrego sera cheddar, startego100g
sera gorgonzola, pokrojonego na małe kawałki1/4 świeżo startej
gałki muszkatołowej2 kulki
sera mozzarella, odcedzone i pokrojone w 1cm kostkę3
żółtka jajek100g świeżo startego
parmezanusól i świeżo zmielony
pieprzzioła świeże do posypaniaWykonanie:Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220 stopni.
Makaron gotujemy al dente w dużym garnku, w dużej ilości osolonej, wrzącej
wody. Odcedzamy i wrzucamy do tego samego garnka, nie wstawiając go na ogień. Do garnka dodajemy
śmietanę,
sery cheddar i gorgonzolę. Garnek ponownie wstawiamy na mały ogień, podgrzewamy prze minutę, mieszając składniki drewnianą łyżką. Zdejmujemy garnek z kuchenki, dodajemy do
makaronu startą
gałkę muszkatołową,
mozzarellę,
żółtka,
groszek ( jak macie -150g) oraz połowę
parmezanu. Doprawiamy odrobiną
soli, dużą ilością
czarnego pieprzu i dokładnie mieszamy mniej więcej 30 sekund. Danie przekładamy do płytkiego naczynia żaroodpornego (o wymiarach około 30x20 cm), posypujemy resztą
parmezanu i pieczemy na środkowej
szynie piekarnika mniej więcej 15 minut, aż do uzyskania na wierzchu lekko spieczonej skorupki.