Wykonanie
Czasami mam dni które powinnam przespać. Albo przynajmniej nie brać się za nic. Bo niszczę wszystko dookoła. Dosłownie... Wczoraj udało mi się roztrzaskać blender podczas robienia kremu
kokosowego. Na szczęście upadł tak, że mój majster klepka dał radę go naprawić i przypuszczam, że jeszcze przez chwilę pożyje. A przynajmniej mam taką nadzieję. Do tego stan lodówki pozostawiał wiele do życzenia. Ale zawsze da się coś wykombinować. W dodatku potrzebowałam czegoś szybkiego bo spodziewaliśmy się po południu gości i wiele rzeczy było do zrobienia.
Między innymi zapełnić lodówkę:) Dlatego to bardzo prosty ale bardzo smaczny obiad. I w miarę szybki. Wystarczy chwila gotowania i hop do piekarnika:) Użyłam
cheddara bo go uwielbiam ale zastąpcie go swoim ulubionym
serem.
Składniki:ok 100 g
makaronu muszelki
brokuł (ok pół główki)2
jajka3/4 szklanki
śmietany (18%)
cheddar (ok pół szklanki- starty)
sólpieprzgałka muszkatołowaWykonanie:Ugotuj
makaron al dente w osolonej wodzie.
Brokuły obgotuj najlepiej na parze (wystarczą im 3 minuty).
Jajka rozbij do miski i wymieszaj ze
śmietaną. Do masy jajecznej mozna także dodac trochę
startego sera. Przypraw
solą,
pieprzem i gałką. Do formy do zapiekania wrzuć
makaron i dodaj
brokuły. Zalej masą jajeczną i posyp
cheddarem. Zapiekaj przez ok 15- 20 minut (aż do zrumienia) w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.Smacznego!