ßßß Cookit - przepis na Smaki Turcji: Kotleciki rybne

Smaki Turcji: Kotleciki rybne

nazwa

Wykonanie

Czas przygotowania: ok.45 minut
Składniki:
4-6 porcji
800g filetów z białej ryby bez skóry i ości
3 łyżki posiekanej cebulki dymki
1 łyżka posiekanej, świeżej natki pietruszki
1 łyżka posiekanego, świeżego koperku
połowa namoczonej bułki pszennej w mleku (moczyć ok. pół godziny)
1 jajo
sól, pieprz
mąka lub bułka tarta do obtoczenia
olej
cytryna
Wykonanie:
Filety zmielić w maszynce do mięsa, dorzucić cebulkę, koperek, pietruszkę i również zmielić. Do zmielonej masy dodać jajko, odciśniętą z mleka bułkę, doprawić do smaku 1 łyżeczką soli i pieprzem. Wyrobić, aby powstałą zwarta masa. Zwilżonymi dłońmi formować małe kotleciki, następnie chłodzić w lodówce przez około 30 minut. Mąkę lub bułkę tartą wysypać na talerz i obtoczyć w niej kotleciki. Rozgrzać olej i ułożyć na patelni kotleciki. Smażyć około 8 sekund, obracając aż równomiernie się zrumienią. Podawać z ćwiartkami cytryny.
Źródło:http://goracykasek.blogspot.com/2014/08/smaki-turcji-kotleciki-rybne.html