Wykonanie
Jak się przekonacie na moim blogu mam duży sentyment do Włoch i włoskiego jedzenia, dlatego nie może zabraknąć przepisu na spaghetti. Podam tutaj taką troszkę uproszczoną wersję, którą robię gdy mam mniej czasu.Praktyczna wskazówka:Jeśli macie zamrożone kotlety mielone to wystarczy wyjąć ok 5, poczekać aż się rozmrożą i pokroić w grubą kostkę. W tej sposób mamy już gotowe i doprawione
mięso na spaghetti.Składniki:pół opakowania
makaronu do spaghetti5 rozmrożonych kotletów mielonych lub jeśli nie mamy ok 0.5 kg
mięsa mielonego500 g
przecieru pomidorowego1
cebula1
czosnekser (np.
parmezan czy pecorino)
bazylia,
oregano,
zioła prowansalskiełyżeczka słodkiej mielonej
paprykisól,
pieprzoliwa z oliwek bądź
olejSposób przyrządzenia:Kroimy w kostkę
cebulę, wyciskarką rozdrabniamy
czosnek i razem smażymy chwilkę, by się nie spaliło, bo
czosnek stanie się gorzki. Dodajemy pokrojone w kostkę mielone, podsmażamy króciutko, a następnie wlewamy
przecier pomidorowy. Doprawiamy sos
solą,
pieprzem, mieloną
papryką oraz suszonymi
ziołami:
bazylią,
oregano jeśli ktoś lubi także
ziołami prowansalskimi. Patelnię przykryć i dusić pod przykryciem dosłownie parę minut.W tym samym czasie możemy ugotować
makaron w osolonej wodzie.
Makaronu nie przelewamy po ugotowaniu zimną
wodą, tylko po odlaniu
wody zostawiamy go w garnku i wlewamy do niego przyrządzony sos. Dokładnie mieszamy, by każda nitka
makaronu pokryła się przepysznym sosem.Po przełożeniu na talerz, ścieramy
ser i dekorujemy świeżą
bazylią.Przepyszne i bardzo szybkie danie dla 2 osób.