Wykonanie
Jeśli zostały Wam
ziemniaki z obiadu można je wykorzystać właśnie do Klusek śląskich.
Przepis mojej mamy ;)Mama dostała też sekretny przepis od kucharki ze szkoły na "sos"
serowy do nich,który dzieci zawsze uwielbiały, w tym ja :DOczywiście można je podawać z pospolitym
sosem pieczeniowym, gulaszem albo czym tam chcecie.Składniki:
ziemniaki ugotowane
mąka ziemniaczanajajkotrochę
soli jeśli przy gotowaniu
ziemniaków było małoZ racji że po prostu poprzedniego dnia gotuję po prostu więcej
ziemniaków na obiad i z reszty robię kluski nie wiem jak dokładnie wagowo wyglądają składniki ;) Z
ziemniaków które w garnku zajmowały 2,3 cm grubości zrobiłam 29 klusek. Ilość
mąki też zależy od ilości
ziemniaków.Wykonanie:Ugniatamy
ziemniaki w jakimś garnku, pilnujemy żeby nie było grudek i wyrównujemy ich poziom.
Odcinamy 1/4
ziemniaków i kładziemy na górze a do powstałej dziury sypiemy
mąkę ziemniaczaną.Dodajemy
jajko i urabiamy.
Lepimy kuleczki i robimy palcem dziurki, ale ni e na wylot.
Wrzucamy do wrzątku, czekamy aż wypłyną i od tej
pory gotujemy kilka minut na małym ogniu.
UWAGA! Trzeba dostosować ogień tak żeby
woda nie robiła się chłodniejsza ale żeby się nie zagotowały, bo wtedy się rozwalają :( W smaku nic to niby nie zmienia ale nie wygląda ładnie.Bo ja niestety zajęłam się czymś innym i proszę...
Podajemy od razu po ugotowaniu, najlepiej z jakimś sosem.