ßßß Cookit - przepis na KLUSKI ŚLĄSKIE

KLUSKI ŚLĄSKIE

nazwa

Wykonanie

Dziś, zgodnie z zapowiedzią, kolejne danie z kuchni polskiej. Kluski śląskie, to świetny dodatek do dań mięsnych. Podawane z dodatkiem sosu. Mogą stanowić samodzielne danie. Dobry sposób również na zagospodarowanie ugotowanych ziemniaków. Danie przygotowane w ramach akcji "gotujemy po polsku".
Składniki:
ugotowane ziemniaki przeciśnięte przez praskę
mąka ziemniaczana
jajko
sól
Ilość raczej "na oko". Stosunek objętościowy ziemniaków do mąki powinien wynosić 4:1. W misce lub garnku układamy równo ziemniaki, dzielimy na 4 równe części. Jedną część odkładamy na bok łyżką i wsypujemy w tę dziurę tyle mąki, by uzupełniła ilość wyjętych ziemniaków.
Na 0,5 kg ziemniaków powinno przypadać 1 jajko (może być więcej jeśli ziemniaki się kiepsko lepią).
Wykonanie
Łączymy wszystkie ziemniaki z mąką, szczyptą soli, wyrabiamy. Dodajemy jajko, mieszamy. Z ciasta lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczamy w dłoni i palcem robimy dziurkę na środku. Kluski wrzucać na osolony wrzątek. Gotować od wypłynięcia ok. 3-5 minut
Smacznego!
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2010/11/Kluski-slaskie.html