Wykonanie
Dziś, zgodnie z zapowiedzią, kolejne danie z kuchni polskiej. Kluski śląskie, to świetny dodatek do dań
mięsnych. Podawane z dodatkiem sosu. Mogą stanowić samodzielne danie. Dobry sposób również na zagospodarowanie ugotowanych
ziemniaków. Danie przygotowane w ramach akcji "gotujemy po polsku".Składniki:ugotowane
ziemniaki przeciśnięte przez praskę
mąka ziemniaczanajajkosólIlość raczej "na oko". Stosunek objętościowy
ziemniaków do
mąki powinien wynosić 4:1. W misce lub garnku układamy równo
ziemniaki, dzielimy na 4 równe części. Jedną część odkładamy na bok łyżką i wsypujemy w tę dziurę tyle
mąki, by uzupełniła ilość wyjętych
ziemniaków.Na 0,5 kg
ziemniaków powinno przypadać 1
jajko (może być więcej jeśli
ziemniaki się kiepsko lepią).WykonanieŁączymy wszystkie
ziemniaki z
mąką, szczyptą
soli, wyrabiamy. Dodajemy
jajko, mieszamy. Z ciasta lepimy kulki wielkości
orzecha włoskiego, lekko spłaszczamy w dłoni i palcem robimy dziurkę na środku. Kluski wrzucać na osolony wrzątek. Gotować od wypłynięcia ok. 3-5 minut
Smacznego!