Wykonanie
Kluski śląskie, czyli najzwyczajniej pyry z dziurką;) Ziemniaczki uformowane w charakterystyczny kształt, które podawane są zazwyczaj do wszelkiego rodzaju
mięs w sosie. Sprawdzony pomysł na weekendowy obiad.Potrzebne składniki to :
ziemniakimąka ziemniaczana1
jajosólIlość
ziemniaków dowolna – im więcej ugotujesz tym więcej lepienia i więcej jedzenia.Ja dzisiaj przygotuję z 5 średnich ziemniaczków – jak dla mnie aż nadto, gdyż nie jestem ich jakąś wielką miłośniczką – w przeciwieństwie do mojego
męża, który z kolei je uwielbia.Reklama
Ziemniaki myjemy i wstawiamy do garnka z osoloną
wodą. Po ugotowaniu odcedzamy i czekamy aż ostygną. Następnie obieramy je ze skórki i przeciskamy przez praskę do
ziemniaków do miski. Wyciągamy ¼ zmielonych
ziemniaków do innego naczynia i w to miejsce sypiemy
mąkę ziemniaczaną – tyle, aby uzupełniła brak
ziemniaków, które wyjęliśmy.Z powrotem wrzucamy wcześniej wyjęte
ziemniaki, wbijamy
jajo i wyrabiamy dłońmi całość, by uzyskać jednolitą konsystencję.
Kiedy masa jest już gotowa, fajna, mięciutka, nie klei nam się do rąk – zaczynamy lepić kuleczki, a w nich robimy malutkim palcem dziureczki. Im większe kluski, tym mniej roboty. Im mniejsze – tym efektowniejsze i dużo więcej czasu
spędzi się w kuchni.
Na koniec gotujemy wrzątek, który również delikatnie solimy (chyba, że wcześniej przesoliliśmy
wodę na
ziemniaki – to nie) i wrzucamy nasze kluski. Gotujemy na wolnym ogniu – na początku opadną na dno po czym wypłyną na wierzch – niech się jeszcze chwilkę pogotują – jeżeli nie masz wyczucia wizualnego, wyjmij po prostu jedną i spróbuj.
SmacznegoZdjęcie poniżej z gulaszem, na którego przepis znajdziesz jutro na blogu, zapraszam!