Wykonanie
Ukochana
kasza pęczak... dziś kolejny mix i okazja do "wyczyszczenia lodówki". Z
bele czego coś pysznego / zdrowego.

SKŁADNIKI:*na ok. 5-6 porcji400 g
kaszy pęczak1 szklanka passaty pomidorowej1
cebula3 ząbki
czosnku1 szklanka mrożonego
groszku i
fasolki szparagowej zielonej1/2 puszki
kukurydzy konserwowejduża garść czarnych
oliwek2 łyżki
oliwy z oliwekulubione
przyprawy ( u mnie:
sól,
pieprz,
papryczka chili,
słodka papryka,
oregano,
bazylia)kawałek
sera typu
fetanatka pietruszkiWYKONANIE:
Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.Naszykować wszystkie produkty.
Fasolkę i
groszek ugotować al dente.
Cebulę pokroić w kostkę,
czosnek drobniutko posiekać,
kukurydzę odsączyć z zalewy,
oliwki pokroić na mniejsze kawałki,
ser pokruszyć.Na głębokiej patelni rozgrzać
oliwę i podsmażyć na niej
cebulę z
czosnkiem. Gdy
cebula lekko zmięknie wsypujemy wcześniej ugotowaną
kaszę, zalewamy passatą
pomidorową, dodajemy
groszek,
fasolkę,
kukurydzę,
oliwki. Wszystko dokładnie razem mieszamy, doprawiamy
przyprawami, wkruszamy
ser feta i jeszcze raz mieszamy. Podajemy posypane, posiekaną
natką pietruszki.
