ßßß Cookit - przepis na Pollo Carbonara Di Vino Bianco (Kurczakowa Carbonara Z Białym Winem)

Pollo Carbonara Di Vino Bianco (Kurczakowa Carbonara Z Białym Winem)

nazwa

Wykonanie

Nie znam ludzi, którzy nie lubią makaronu z sosem carbonara. Nazwa dania pochodzi od włoskiego słowa carbonaro, oznaczającego palenisko na węgiel; uważa się, że makaron z sosem carbonara pierwsi jedli górnicy wracający z pracy. Tradycyjnie sos ten przyrządza się z pomocą jajek, sera Pecorino Romano lub Parmigiano-Reggiano, bekonu (guanciale, czyli wędliny ze świńskich policzków, lub pancetty, cieniutkiej jak bibułka szynki) oraz czarnego pieprzu - i w ten właśnie sposób robiliśmy najczęściej carbonarę w domu. Jednak z biegiem czasu zapragnęliśmy zdrowszej, bardziej przystępnej wersji... i tak narodziła się carbonara na winie.
Składniki (na 4 osoby)
300g makaronu penne (razowy najlepszy)
1 papryczka chili
1 1/2 szklanki białego wina
2 białe cebule
450g piersi kurczaka
3 łyżki stołowe jogurtu greckiego bądź bałkańskiego
sól, pieprz do smaku
łyżka oliwy
koper
Wykonanie
1) Wstaw makaron. Kurczaka zrumień na patelni na oliwie. Cebulę posiekaj w piórka, zeszklij z usiekaną na bardzo drobno papryczką. Dopraw.
2) Wlej na patelnię z cebulami wino i zredukuj. Domieszaj jogurt, wsyp usmażone mięso i podduś.
3) Odcedź makaron i dodaj do mięsa z cebulami. Przemieszaj.
4) Posyp całość koprem.
Źródło:http://psychocookpl.blogspot.com/2014/08/pollo-carbonara-di-vino-bianco.html