ßßß Cookit - przepis na Gołąbki z sosem pieczarkowym

Gołąbki z sosem pieczarkowym

nazwa

Wykonanie

Gołąbki to chyba sztandarowe danie każdej polskiej rodziny.
Ale czy jedliście kiedyś gołąbki takie same u każdego ?
Każdy robi inne. Ja robię tak, jak nauczyła mnie babcia i jestem z tego dumna.
Przepis zmodyfikowałam o swoje przyprawy.
Ale i tak są pyszne ! :)
Przepis:
* 2x główka kapusty
* 70 dkg mielonego mięsa z łopatki wieprzowej
* 40 dkg ryżu (4 woreczki)
* jajko
* sól
* pieprz
* przyprawa do mięsa wieprzowego
* przyprawa do kurczaka
* 3 ząbki czosnku
* 50 dkg pieczarek
* cebula
* oliwa
* ocet
* śmietana
Gotujemy w dużym garnku wodę. Gdy się zagotuje solimy ją i dodajemy ocet (zapobiegamy w ten sposób porwaniu liści). Wkładamy oczyszczoną z brudu i głąba kapustę do gotującej się wody aż do momentu, gdy wierzchnie liście zaczną odchodzić. Kapustę wyjmujemy, obieramy z tych liści i wkładamy ponownie do wody aby ten rytuał powtórzyć kilkukrotnie.
Gotujemy ryż 2 minutki krócej niż taki do obiadu i odstawiamy do ostygnięcia.
Do mięsa mielonego dodajemy czosnek, sól, pieprz, przyprawę do mięsa wieprzowego i odrobinę przyprawy do kurczaka. Dodajemy ostudzony ryż, jajko i łączymy składniki (najlepiej ręką).
Przygotowany farsz nakładamy do gołąbków i układamy je do podlanego wodą i wyłożonego podartymi liśćmi naczynia żaroodpornego.Po ułożeniu wszystkich przykrywamy gołąbki pozostałymi liśćmi i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 1,5 h.
Pieczarki kroimy na małe plasterki, cebulę również. Do małego rondelka nalewamy oliwy i podgrzewamy. Na oliwie szklimy cebulkę. Do tak przygotowanej cebuli dodajemy pokrojone pieczarki i dusimy. Gdy zmiękną, dodajemy odrobinę wody i zagęszczamy śmietaną.
Smacznego :)
Źródło:http://sweet-cooking-dreams.blogspot.com/2013/07/goabki-z-sosem-pieczarkowym.html