Wykonanie
Gołąbki to chyba sztandarowe danie każdej polskiej rodziny.Ale czy jedliście kiedyś gołąbki takie same u każdego ?Każdy robi inne. Ja robię tak, jak nauczyła mnie babcia i jestem z tego dumna.Przepis zmodyfikowałam o swoje
przyprawy.Ale i tak są pyszne ! :)Przepis:* 2x główka
kapusty* 70 dkg
mielonego mięsa z
łopatki wieprzowej* 40 dkg
ryżu (4 woreczki)*
jajko*
sól*
pieprz*
przyprawa do mięsa wieprzowego*
przyprawa do kurczaka* 3 ząbki
czosnku* 50 dkg
pieczarek*
cebula*
oliwa*
ocet*
śmietanaGotujemy w dużym garnku
wodę. Gdy się zagotuje solimy ją i dodajemy
ocet (zapobiegamy w ten sposób porwaniu liści). Wkładamy oczyszczoną z brudu i głąba
kapustę do gotującej się
wody aż do momentu, gdy wierzchnie liście zaczną odchodzić.
Kapustę wyjmujemy, obieramy z tych liści i wkładamy ponownie do
wody aby ten rytuał powtórzyć kilkukrotnie.Gotujemy
ryż 2 minutki krócej niż taki do obiadu i odstawiamy do ostygnięcia.Do
mięsa mielonego dodajemy
czosnek,
sól,
pieprz,
przyprawę do mięsa wieprzowego i odrobinę
przyprawy do kurczaka. Dodajemy ostudzony
ryż,
jajko i łączymy składniki (najlepiej ręką).Przygotowany farsz nakładamy do gołąbków i układamy je do podlanego
wodą i wyłożonego podartymi liśćmi naczynia żaroodpornego.Po ułożeniu wszystkich przykrywamy gołąbki pozostałymi liśćmi i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 1,5 h.
Pieczarki kroimy na małe plasterki,
cebulę również. Do małego rondelka nalewamy
oliwy i podgrzewamy. Na
oliwie szklimy
cebulkę. Do tak przygotowanej
cebuli dodajemy pokrojone
pieczarki i dusimy. Gdy zmiękną, dodajemy odrobinę
wody i zagęszczamy
śmietaną.Smacznego :)