ßßß
Gołąbki to chyba sztandarowe danie każdej polskiej rodziny.Ale czy jedliście kiedyś gołąbki takie same u każdego ?Każdy robi inne. Ja robię tak, jak nauczyła mnie babcia i jestem z tego dumna.Przepis zmodyfikowałam o swoje przyprawy.Ale i tak są pyszne ! :)Przepis:* 2x główka kapusty* 70 dkg mielonego mięsa z łopatki wieprzowej* 40 dkg ryżu (4 woreczki)* jajko* sól* pieprz* przyprawa do mięsa wieprzowego* przyprawa do kurczaka* 3 ząbki czosnku* 50 dkg pieczarek* cebula* oliwa* ocet* śmietanaGotujemy w dużym garnku wodę. Gdy się zagotuje solimy ją i dodajemy ocet (zapobiegamy w ten sposób porwaniu liści). Wkładamy oczyszczoną z brudu i głąba kapustę do gotującej się wody aż do momentu, gdy wierzchnie liście zaczną odchodzić. Kapustę wyjmujemy, obieramy z tych liści i wkładamy ponownie do wody aby ten rytuał powtórzyć kilkukrotnie.Gotujemy ryż 2 minutki krócej niż taki do obiadu i odstawiamy do ostygnięcia.Do mięsa mielonego dodajemy czosnek, sól, pieprz, przyprawę do mięsa wieprzowego i odrobinę przyprawy do kurczaka. Dodajemy ostudzony ryż, jajko i łączymy składniki (najlepiej ręką).Przygotowany farsz nakładamy do gołąbków i układamy je do podlanego wodą i wyłożonego podartymi liśćmi naczynia żaroodpornego.Po ułożeniu wszystkich przykrywamy gołąbki pozostałymi liśćmi i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 1,5 h.Pieczarki kroimy na małe plasterki, cebulę również. Do małego rondelka nalewamy oliwy i podgrzewamy. Na oliwie szklimy cebulkę. Do tak przygotowanej cebuli dodajemy pokrojone pieczarki i dusimy. Gdy zmiękną, dodajemy odrobinę wody i zagęszczamy śmietaną.Smacznego :)