ßßß Cookit - przepis na Makowiec z dużą ilością maku i małą ilością ciasta

Makowiec z dużą ilością maku i małą ilością ciasta

nazwa

Wykonanie

Ciasto jest z przepisu mojej Mamy i przez nią upieczone. Makowiec jest taki, jak lubię: mało ciasta, dużo maku :) Gdy nie mam czasu korzystam z gotowego maku z puszki, który w zależności od producenta czasem poprawiam smakowo, a czasem tylko dodam jeszcze swoje ulubione bakalie. W święta makowiec i sernik, to obowiązkowe w większości rodzin ciasta, które muszą znaleźć się na wigilijnym stole. Może skorzystasz z przepisu mojego Mamy?
Składniki na dużą blachę:
ciasto:
4 jaja
pół kostki margaryny
3 łyżki wody
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki tortowej
1 szklanka mąki ziemiaczanej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
całe jaja ubijamy z cukrem, dodajemy mąkę z proszkiem, roztopioną margarynę i wodę - całość miksujemy i wylewamy na wyłożoną pergaminem blachę
masa makowa:
0,5 kg maku
1 szklanka cukru
pół kostki margaryny
4 jajka
olejek migdałowy - kilka kropel
bakalie ( migdały, rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa):1,5-2 szklanki
1 mały dżem śliwkowy
Mak płuczemy wodą, odcedzamy, zalewamy wrzącą wodą, gotujemy 30 minut, odcedzamy, odsączamy, przepuszczamy 3 razy przez maszynkę do mielenia.
Ż ółtka wybijamy do miski, dodajemy cukier i całość ucieramy na pulchną masę.
Rozpuszczamy margarynę, dodajemy dżem śliwkowy, mieszamy, dodajemy masę makową, mieszamy, dodajemy masę z żółtek, bakalie i olejek migdałowy, mieszamy.
Ubijamy białka, dodajemy do masy makowej lekko mieszając.
Sposób przygotowania:
Piekarnik nastawiamy na 175 stopni, wkładamy ciasto do ciepłego piekarnika i podpiekamy ciasto na jasno złoty kolor. Wyjmujemy blachę z podpieczonym spodem, zostawiamy do schłodzenia. Na ostudzony spód wykładamy masę makową, wyrównujemy powierzchnię ciasta i pieczemy około 30 minut. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z piekarnika i na wierzch wylewamy polewę czekoladową (przepis jest tutaj) i posypujemy uprażonymi na suchej patelni płatkami z migdałów.
Smacznego :)
Źródło:http://tapasdecolores.blogspot.com/2013/12/domowy-makowiec-z-duza-iloscia-maku.html