ßßß Cookit - przepis na Makowiec

Makowiec

nazwa

Wykonanie

Nasz tradycyjny rodzinny makowiec. Tradycyjnie więc, z przepisu dziadka. Bardzo prosty, ale niezawodny, jak każdy dziadkowy wypiek. :)
Makowiec jest moją czwartą świąteczną propozycją w ramach akcji organizowanej przez Olgę .
3 jajka
1/2 kostki margaryny do pieczenia
szklanka cukru (plus ok. 3 łyżek cukru z wanilią)
3 łyżki śmietany 18%
2 łyżki oleju
małe opakowanie proszku do pieczenia
mąka
kilogram maku
szklanka cukru
1/3 kostki masła
aromat migdałowy
1/2-1 szklanki posiekanych bakalii (u mnie: migdały, skórka pomarańczowa)
Jajka utrzeć z margaryną i cukrem, kolejno dodawać pozostałe składniki na spód i ucierać do uzyskania jednolitej masy, następnie dosypywać mąkę, aż do uzyskania luźnego w konsystencji ciasta. Przelać na średniej wielkości blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia, odkładając uprzednio kilka łyżek ciasta.
Mak sparzyć, następnie przetrzeć dwukrotnie przez maszynkę. Dodać cukier, masło, aromat migdałowy i bakalie. Dobrze wymieszać. Wyłożyć na warstwę ciasta, na wierzchu ułożyć, w formie kratki, pozostałe ciasto.
Piec ok. 60 min. (aż kratka będzie zarumieniona) w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!
Źródło:http://czympachnieuzakow.blox.pl/2010/01/Makowiec.html