Wykonanie
Nasz tradycyjny rodzinny makowiec. Tradycyjnie więc, z przepisu dziadka. Bardzo prosty, ale niezawodny, jak każdy dziadkowy wypiek. :)Makowiec jest moją czwartą świąteczną propozycją w ramach akcji organizowanej przez Olgę .
3
jajka1/2 kostki
margaryny do pieczeniaszklanka
cukru (plus ok. 3 łyżek
cukru z
wanilią)3 łyżki
śmietany 18%2 łyżki
olejumałe opakowanie
proszku do pieczeniamąkakilogram
makuszklanka
cukru1/3 kostki
masłaaromat migdałowy1/2-1 szklanki posiekanych
bakalii (u mnie:
migdały,
skórka pomarańczowa)
Jajka utrzeć z
margaryną i
cukrem, kolejno dodawać pozostałe składniki na spód i ucierać do uzyskania jednolitej masy, następnie dosypywać
mąkę, aż do uzyskania luźnego w konsystencji ciasta. Przelać na średniej wielkości blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia, odkładając uprzednio kilka łyżek ciasta.
Mak sparzyć, następnie przetrzeć dwukrotnie przez maszynkę. Dodać
cukier,
masło,
aromat migdałowy i
bakalie. Dobrze wymieszać. Wyłożyć na warstwę ciasta, na wierzchu ułożyć, w formie kratki, pozostałe ciasto.Piec ok. 60 min. (aż kratka będzie zarumieniona) w temperaturze 180 stopni.Smacznego!