ßßß Cookit - przepis na Rolada makowa

Rolada makowa

nazwa

Wykonanie

Makowiec z akcentem świątecznym, tym razem nie strucla a rolada.
Składniki na masę makową:
-20 dkg maku
-1/2 kostki margaryny
-szklanka cukru
-2 jajka
-2 łyżki bułki tartej
-garść rodzynek
-aromat migdałowy
Składniki na ciasto:
-5 jajek
-3/4 szklanki cukru
-szklanka mąki typ 450
-płaska łyżeczka proszku do pieczenia
-aromat wanilinowy
Przed przygotowaniem ciasta zaparzamy mak.
Blaszkę o wymiarach ok. 35 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 st. C z termoobiegiem.
Oddzielamy żółtka od białek.
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier i miksujemy.
Dodajemy żółtka i miksujemy.
Dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy na najniższych obrotach.
Ciasto wykładamy na przygotowana blaszkę, wyrównujemy i wstawiamy
do piekarnika na ok. 20 minut.
Ciasto gotowe.
Ściereczkę posypujemy cukrem pudrem, na nią wykładamy ciasto,
zdejmujemy papier a ciasto razem ze ściereczka zwijamy w rulon.
Odkładamy do wystygnięcia.
Sparzony mak przesypujemy na sito, przelewamy wrzątkiem i odsączamy.
Mielimy przez drobne sito.
W garnku roztapiamy margarynę, dodajemy cukier, aromat a następnie
dodajemy mak, bułkę tartą
i jajka. Na koniec rodzynki i dokładnie mieszamy.
Gotujemy na małym ogniu przez 5 minut.
Ciasto rozwijamy i nakładamy ciepłą, ale nie gorącą masę makową
.
Zwijamy w rulon i odkładamy na ok. godzinę.
Roladę polewamy lukrem lub czekoladą.
Dekorujemy według uznania.
Gotowa, piękna, smaczna i delikatna świąteczna rolada makowa.
Smacznego!
Źródło:http://maminek61.blogspot.com/2014/12/rolada-makowa.html