ßßß Cookit - przepis na MAKOWIEC NA PUSZYSTYM BISZKOPCIE

MAKOWIEC NA PUSZYSTYM BISZKOPCIE

nazwa

Wykonanie

Makowiec na biszkopcie to delikatne, wilgotne i pyszne ciasto. Przepis jest bardzo prosty, gotowy biszkopt przekładamy ciepłą masą makową, polewamy polewą i gotowe. Przepis jest na formę 20/25 cm.
BISZKOPT :
4 jajka
3/4 szklanki cukru
4 łyżki oleju Polskiego
1 szklanka mąki tortowej Szymanowskiej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Całe jajka ubijamy mikserem na puszystą masę. Nadal ubijając wsypujemy cukier i wlewamy olej. Na koniec wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Pieczemy 30 minut w nagrzanym piekarniku do 180-190 *C.
MASA MAKOWA :
1 i 1/2 szklanki maku
3 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
2 łyżki miodu
150 g margaryny
rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa do smaku
Mak mielimy i parzymy w 2 szklankach wrzątku. Wbijamy jajka oraz wsypujemy mąkę, dokładnie mieszamy.
Margarynę, cukier i miód wlewamy do garnka i ogrzewamy aż się rozpuści. Następnie dodajemy masę makową i energicznie mieszamy aż cała zgęstnieje. Wsypujemy rodzynki i orzechy, mieszamy
POLEWA :
100 g czekolady deserowej
3 łyżki mleka
Czekoladę łamiemy na kawałki, wlewamy mleko i podgrzewamy w mikrofalówce aż się rozpuści.
PRZYGOTOWANIE :
Biszkopt należy przekroić na pół i przełożyć go gorącą masą. Ciasto polewamy polewą czekoladową i ozdabiamy według uznania. Makowiec przed krojeniem należy dobrze schłodzić.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2015/12/makowiec-na-puszystym-biszkopcie_23.html