ßßß Cookit - przepis na japoniec

japoniec

nazwa

Wykonanie

Ciasto makowe na bazie jabłek, z bakaliami, na cienkim biszkopcie. Makowiec wcale nie musi być suchy! Ten dzięki jabłkom jest wilgotny i soczysty.Pycha!
Składniki na ciasto makowe:
30 dag maku
1 1/2 szklanki cukru
5 jajek
20 dag margaryny
60 dag jabłek
8 łyżeczek grysiku
2 łyżeczki proszku do pieczenia
bakalie- orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa
Mak sparzyć i zmielić dwa razy. Jajka ubić na parze z cukrem, dodać mak, roztopioną margarynę, starte na grubych oczkach jabłka, mannę, proszek i bakalie. Wymieszać delikatnie i piec na papierze do pieczenia ok 30 minut w 170*C.
Biszkopt:
3 jajka
3/4 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wyrobić biszkopt, wylać na podpieczone ciasto, zapiekać razem jeszcze ok 15 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odczekać 3 minuty, po czym wyłożyć ciasto z formy obracając do góry dnem, zdjąć papier, ostudzić. Polać polewą.
Polewa (przepis siostry Anastazji)
1/2 kostki margaryny
5 łyżek cukru pudru
3 łyżki kakao
2 łyżki wody
1 łyżka żelatyny
5 łyżek gęstej, kwaśnej śmietany
Rozpuścić w wodzie żelatynę. Dodać wszystkie składniki oprócz śmietany i wolno podgrzewać aż do rozpuszczenia składników, mieszając. Nie dopuścić do zagotowania! Do lekko ciepłej polewy dodawać po łyżce śmietany i rozmieszać rózgą.
Polewa z tego przepisu jest błyszcząca, nie zastyga na twardo i nie łamie się przy krojeniu. Z tej porcji wychodzi jej dużo i starcza na 2 placki. Po zastygnięciu można ją ponownie podgrzać i rozpuścić.
Ja polewałam jeszcze gorący placek, fajnie się rozprowadziła.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2012/04/japoniec.html