ßßß Cookit - przepis na Placek drożdżowy z kruszonką i owocami

Placek drożdżowy z kruszonką i owocami

nazwa

Wykonanie

Ciasto drożdżowe, ale jakie? Zdanie na temat, jak zwykle podzielone, na jednomyślność w rodzinie jak zwykle nie ma miejsca. Ja wolę z rabarbarem, ktoś za kruszonką... Dlaczego nie uszczęśliwić wszystkich?
Przepis pochodzi z "KUCHNI POLSKIEJ" ( Państwowe Wydawnictwo Ekonomiczne - 1968), z książki na której miliony Polaków wychowało się, ponieważ nasze babcie i mamy właśnie do tej książki najczęściej sięgały próbując nowych potraw.
Składniki - Ciasto:
50 dkg mąki
3 dkg drożdży
ok. 1/2 litra mleka
2-3 żółtka
10-15 dkg cukru
sól
10 dkg masła
skórka cytrynowa
wanilia
tłuszcz do formy
40 dkg rabarbaru pokrojonego w 1 cm kawałki
5 dkg cukru – pudru
Składniki - kruszonka:
8 dkg masła
8 dkg mąki
5 dkg cukru pudru
Sposób przygotowania:
kruszonka:
mąkę, cukier puder, masło łączymy razem, rozcierając ciasto w rękach tak, aby powstało jak najwięcej ziaren kruszonki
ciasto:
mąkę przesiać, zagrzać, zarobić zaczyn: drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru i 10 dkg mąki, mleka dodać tyle, aby rozczyn miał gęstość śmietany - zostawiamy w ciepłym miejscu, pod przykryciem, aby wyrósł
szeroką prostokątną blachę smarujemy tłuszczem, włącznie z brzegami, oprószamy mąką
żółtka ucieramy z cukrem na pulchną masę, wyłożyć ją do miski, dodać rozczyn, resztę mleka, szczyptę soli, skórkę cytrynową i wanilię
zarobić ciasto: wyrabiać dokładnie, aż wszystkie składniki połączą się. Gdy ciasto jest gładkie i lśniące i na powierzchni ukażą się pęcherzyki powietrza, wlewać po trochu roztopiony i ostudzony tłuszcz, nadal starannie wybijając, aby było pulchne. Zostawić ciasto do wyrośnięcia
gdy ciasto zwiększy swoją objętość o 100% , wyłożyć je na blachę, powierzchnię wyrównać, ułożyć równomiernie pokrojone owoce, posypać kruszonką
zostawić je w ciepłym miejscu do wyrośnięcia ponownego
gdy ciasto wyrośnie wstawić do nagrzanego piekarnika 180-200 stopni, piec około 30 minut
Smacznego :)
Źródło:http://tapasdecolores.blogspot.com/2013/05/placek-drozdzowy-z-kruszonka-i-owocami.html