Wykonanie
Ciasto drożdżowe, ale jakie? Zdanie na temat, jak zwykle podzielone, na jednomyślność w rodzinie jak zwykle nie ma miejsca. Ja wolę z
rabarbarem, ktoś za kruszonką... Dlaczego nie uszczęśliwić wszystkich?Przepis pochodzi z "KUCHNI POLSKIEJ" ( Państwowe Wydawnictwo Ekonomiczne - 1968), z książki na której miliony Polaków wychowało się, ponieważ nasze babcie i mamy właśnie do tej książki najczęściej sięgały próbując nowych potraw.Składniki - Ciasto:50 dkg
mąki3 dkg
drożdżyok. 1/2 litra
mleka2-3
żółtka10-15 dkg
cukrusól10 dkg
masłaskórka cytrynowawaniliatłuszcz do formy40 dkg
rabarbaru pokrojonego w 1 cm kawałki5 dkg
cukru – pudruSkładniki - kruszonka:8 dkg
masła8 dkg
mąki5 dkg
cukru pudruSposób przygotowania:kruszonka:
mąkę,
cukier puder,
masło łączymy razem, rozcierając ciasto w rękach tak, aby powstało jak najwięcej ziaren kruszonkiciasto:
mąkę przesiać, zagrzać, zarobić zaczyn:
drożdże rozetrzeć z 1 łyżką
cukru i 10 dkg
mąki,
mleka dodać tyle, aby rozczyn miał gęstość
śmietany - zostawiamy w ciepłym miejscu, pod przykryciem, aby wyrósłszeroką prostokątną blachę smarujemy tłuszczem, włącznie z brzegami, oprószamy
mąkążółtka ucieramy z
cukrem na pulchną masę, wyłożyć ją do miski, dodać rozczyn, resztę
mleka, szczyptę
soli,
skórkę cytrynową i
wanilięzarobić ciasto: wyrabiać dokładnie, aż wszystkie składniki połączą się. Gdy ciasto jest gładkie i lśniące i na powierzchni ukażą się pęcherzyki powietrza, wlewać po trochu roztopiony i ostudzony tłuszcz, nadal starannie wybijając, aby było pulchne. Zostawić ciasto do wyrośnięciagdy ciasto zwiększy swoją objętość o 100% , wyłożyć je na blachę, powierzchnię wyrównać, ułożyć równomiernie pokrojone
owoce, posypać kruszonkązostawić je w ciepłym miejscu do wyrośnięcia ponownegogdy ciasto wyrośnie wstawić do nagrzanego piekarnika 180-200 stopni, piec około 30 minutSmacznego :)