ßßß Cookit - przepis na Drozdzowka z rabarbarem i kruszonka

Drozdzowka z rabarbarem i kruszonka

nazwa

Wykonanie

500 g mąki
35 g świeżych drożdży
150 g masła
2 łyżki cukru pudru (lub więcej, wg uznania)
2 łyżki cukru z wanilią
5 żółtek
szklanka mleka
skórka otarta z cytryny (u mnie skórka pomarańczowa)
szczypta soli
ok. 600 g oczyszczonego i pokrojonego na centymetrowe kawałki rabarbaru
3/4 szklanki mąki
1/4 kostki masła
1/2 szklanki cukru pudru
szczypta soli
Przygotować rozczyn: drożdże rozkruszyć z łyżką cukru i trzema łyżkami mąki, zalać letnim mlekiem, aby osiągnął konsystencję gęstej śmietany. Odstawić, przykryty lnianą ściereczką, aż podwoi objętość.
Roztopić masło, żółtka utrzeć z cukrem i szczyptą soli na pulchną masę. Mąkę przesiać, zrobić dołek i przelać do niego rozczyn, utarte żółtka i resztę mleka. Mieszać, aż składniki się połączą.
Wyrabiać ciasto, aż stanie się gładkie i nie będzie kleić się do rąk. Dodawać porcjami tłuszcz, ciągle wyrabiając. Ciasto ma być pulchne, gładkie i lśniące, tak przygotowane pozostawić pod przykryciem, aż podwoi objętość.
Przygotować kruszonkę: masło drobno posiekać z cukrem pudrem i szczyptą soli, dodawać powoli mąkę, połączone składniki zagniatać, aż utworzą zwartą masę. Ciasto umieścić w lodówce.
Wyrośnięte ciasto umieścić na blasze (ok. 20 x 35), natłuszczoną dłonią rozciągnąć je do krawędzi. Równomiernie rozłożyć owoce i kruszonkę.
Piec ok. 30-40 min. (nie dłużej, bo ciasto będzie za suche) w temperaturze 180 stopni. Studzić przykryte lnianą ściereczką.
Smacznego!
Źródło:http://czympachnieuzakow.blox.pl/2010/05/Drozdzowka-z-rabarbarem-i-kruszonka.html