ßßß Cookit - przepis na 151. Pyszne ciasto drożdżowe z konfiturą śliwkową i kruszonką

151. Pyszne ciasto drożdżowe z konfiturą śliwkową i kruszonką

nazwa

Wykonanie

Witam, dzisiaj przedstawiam ciasto z mojego dzieciństwa, kiedy to babcia mi takie robiła. Aż miło wracać po tylu latach wspomnieniami do zwykłego ciasta.
Składniki:
50 dag mąki
4 dag drożdży
ok. 1/2 mleka
2 żółtka
10-15 dag cukru
sól
10 dag tłuszczu
skórka cytrynowa
wanilia
20 dag konfitury śliwkowej
Składniki na kruszonkę:
8 dag mąki
wanilia 5 dag masła
5 dag cukru pudru
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski, zarobić rozczyn: drożdże rozetrzeć z 1 łyżką i 10 dag mąki, mleka dodać tyle, aby rozczyn gęstość dobrej śmietany. Zostawić przykryty ściereczką w ciepłym miejscu, aby wyrósł. Szeroką, prostokątną blachę 25x 35 wyłożyć papierem do pieczenia. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, wyłożyć do miski mąką, dodać rozczyn, resztę mleka, szczyptę soli, skórkę cytrynową i wanilię, zarobić ciasto; wyrabiać dokładnie, aż wszystkie składniki połączą się najlepiej tłuczkiem. Gdy ciasto jest gładkie i lśniące i na powierzchni ukażą się pęcherzyki powietrza. Wlewać po trochu stopiony tłuszcz, nadal starannie wybijając, aby było pulchne. Obrać ciasto z brzegów miski, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. W międzyczasie przygotować kruszonkę: masło posiekać z przesiana mąką, dodać cukier, wanilię, wszystkie składniki rozetrzeć i połączyć. Owinąć ciasto folią spożywczą i wstawić do lodówki. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blasze. Rozciągnąć równo palcami zanurzonymi w stopionym tłuszczu. Na ciasto wyłożyć konfiturę śliwkową i pozostawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie, posypać kruszonką startą na tarce o grubych oczkach. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C, piec 40- 50min.
W mojej wersji użyłam kruszonki pomarańczowej, dzięki czemu było fajne połączenie śliwki z pomarańczą, jak dla mnie fajne połączenie.
Źródło:http://smaczniegotowane.blogspot.com/2014/03/151-pyszne-ciasto-drozdzowe-z-konfitura.html