Wykonanie
Sezon na
rabarbar rozpoczął się już jakiś czas temu, więc nie mogło zabraknąć
ciasta drożdżowego z
rabarbarem ;)Ciasto:520 g
mąki60 g
drożdżyszczypta
soli1 szklanka
cukru1
cukier waniliowy1 szklanka
mleka4
żółtka120 g
masłarabarbarKruszonka:0,75
margarynyszklanka
cukru pudru2 szklanki
mąkicukier waniliowyWszystkie składniki na kruszonkę dokładnie wymieszać, schować do lodówki.
Drożdże rozetrzeć z
cukrem, gdy się rozpłyną wlać do nich lekko podgrzane
mleko.
Mąkę przesiać, wymieszać z
solą. Dodać do niej
drożdże,
cukry i
żółtka. Dokładnie wyrobić ciasto. Gdy zacznie odchodzić od ręki wlać ciepłe (nie gorące)
masło. Ponownie wyrobić. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia.
Rabarbar umyć, obrać ze skórki, pokroić na kawałki. Zasypać
cukrem, odstawić. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej
bułką tartą formy. Dać na niego
rabarbar, posypać kruszonką. Piec w 180ºC przez 40-50 min.Tak wyglądało przed upieczeniem:
A tak po:
Smacznego ;)