ßßß Cookit - przepis na Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

nazwa

Wykonanie

Sezon na rabarbar rozpoczął się już jakiś czas temu, więc nie mogło zabraknąć ciasta drożdżowego z rabarbarem ;)
Ciasto:
520 g mąki
60 g drożdży
szczypta soli
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1 szklanka mleka
4 żółtka
120 g masła
rabarbar
Kruszonka:
0,75 margaryny
szklanka cukru pudru
2 szklanki mąki
cukier waniliowy
Wszystkie składniki na kruszonkę dokładnie wymieszać, schować do lodówki. Drożdże rozetrzeć z cukrem, gdy się rozpłyną wlać do nich lekko podgrzane mleko. Mąkę przesiać, wymieszać z solą. Dodać do niej drożdże, cukry i żółtka. Dokładnie wyrobić ciasto. Gdy zacznie odchodzić od ręki wlać ciepłe (nie gorące) masło. Ponownie wyrobić. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia. Rabarbar umyć, obrać ze skórki, pokroić na kawałki. Zasypać cukrem, odstawić. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy. Dać na niego rabarbar, posypać kruszonką. Piec w 180ºC przez 40-50 min.
Tak wyglądało przed upieczeniem:
A tak po:
Smacznego ;)
Źródło:http://mojemalehobby.blogspot.com/2014/06/ciasto-drozdzowe-z-rabarbarem.html