Wykonanie
Jowita w kuchni:Niedawno byliśmy w nowo otwartym krakowskim bistro Charlotte ze znajomymi na
kawie. Mój mąż zamówił do
kawy tartę sernikową z
białą czekoladą, smak tarty tak mu przypadł do gustu, że poprosił mnie o powtórkę tej tarty w domowym wykonaniu. Przekopałam „internet”, aby znaleźć przepis, którego wykonanie zbliży się do
smakowego efektu finalnego z Charlotte, niestety albo znalazłam serniki pieczone, albo na
ciasteczkowym spodzie, ale o konsystencji zastygłego musu z
serka mascarpone. Sernik miał
mieć konsystencję tradycyjnego sernika, więc musiał być w nim
twaróg, ale miał też rozpływać się w ustach, więc powinien być bardzo aksamitny, kremowy. Wymyśliłam sposób jego wykonania, ryzykując nieudaną próbą, ale widząc, jak szybko znika z talerzy nie miałam wątpliwości, że przepis ten pozostanie z nami na długo.
Tarta w Charlotte, jak każda
tarta była niska i masy serowej było dużo mniej niż w mojej wersji, mnie bardziej zależało na formie klasycznego sernika, niż tarty. Polecam, smak
białej czekolady jest subtelny, można dodać
czekolady więcej (uwaga Jowity), ja uważam, że 3 tabliczki wystarczą. Pomysł sernika był mój, a wykonanie Jowity.Składniki na tortownicę 21 cm:klinek tłustego
twarogu - ok. 250 grammałe opakowanie
serka mascarpone - 250 gram
śmietana kremówka 30% - 1 mały kubek ok.200 gram
czekolada biała - 300 gram - 3 tabliczki
migdały do posypania - ok. 50 grambiałe
ciasteczka zbożowe - 250 gram ( ja użyłam Sasanki z Lidla)esencja waniliowa - 2 łyżeczki (może być olejek)
masło - łyżkaSposób wykonania:
masło rozpuszczamy, do pojemnika od blendera wrzucamy
ciasteczka i
masło kruszymy na drobne kawałki do uzyskania jednolitej masyspód tortownicy wyścielamy pergaminem, dodajemy masę
ciasteczkową, rozkładamy ją równo w tortownicy, dociskamy ją do
spodu tortownicy, aby przylegała idealnie na całej powierzchni, wkładamy do lodówki na 30 minut ( na czas przygotowania masy serowej)
twaróg mielimy lub przeciskamy przez praskę 6
razy (aby był całkowicie gładki)do małego garnuszka wlewamy
śmietankę, oraz dodajemy
czekoladę podzieloną na kostki, aby szybciej nam rozpuściła się. Podgrzewamy na bardzo małym ogniu, cały czas mieszając, nie zagotowujemy. Do gorącej rozpuszczonej
czekolady dodajemy zmielony
twaróg cały czas mieszając, podgrzewamy razem ok. 3 minuty. Po zdjęciu z ognia miksujemy blenderem masę
serową, aby konsystencja masy była gładka. Studzimydo masy serowej dodajemy
serek mascarpone, esencję
waniliową i za pomocą blendera ponownie mieszamy i wygładzamy masęmasę
serową przenosimy do tortownicy i równomiernie rozkładamy na masę
ciasteczkowąposypujemy
migdałami i wkładamy do lodówki, aż sernik stężeje ( ja ciasto zostawiłam na całą noc, ale szybko zastyga więc wystarczy mu kilka godzin)sernik pyszny jest z dodatkiem
cytrynowego musu lub z
bitą śmietaną z dodatkiem lemon
curdu lub
cytryny.Uwaga : sernik przed podaniem należy wyjąć z lodówki minimum godzinę wcześniej.Smacznego :)