ßßß Cookit - przepis na Prosty sernik na zimno z białą czekoladą i malinami

Prosty sernik na zimno z białą czekoladą i malinami

nazwa

Wykonanie

Idealny deser na panujące obecnie afrykańskie upały, którego przygotowanie nie zajmie Ci zbyt wiele czasu. Serniczek jest bardzo smaczny: delikatny, kremowy, rozpływający się w ustach. Dodatek malin lub owoców czerwonej porzeczki świetnie przełamuje słodycz białej czekolady. Polecam!
Składniki (na małą tortownicę o śr. 18 cm):
Spód:
430 g ciemnych ciastek typu oreo
130 g miękkiego masła
Masa serowa:
250 g półtłustego twarogu
200 g serka mascarpone
1 szklanka schłodzonej śmietany kremówki 30% lub 36%
3 tabliczki białej czekolady (300 g)
Dodatkowo:
200 g malin (lub czerwonych porzeczek)
Przygotowanie:
1. W malakserze (lub blenderze) rozdrobnić ciastka, dodać miękkie masło, miksować do połączenia składników.
2. Dno i boki tortownicy wyłożyć folią spożywczą. Na dnie formy i po bokach ugnieść równomiernie warstwę z ciastek. Wstawić tortownicę do lodówki na czas przygotowania masy sernikowej.
3. W kąpieli wodnej roztopić białą czekoladę.
4. Twaróg zmielić, np. w malakserze, wymieszać dokładnie z mascarpone, dodać roztopioną białą czekoladę i ponownie wymieszać.
5. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, do śmietany delikatnie wmieszać masę serową. Tak przygotowaną masę wylać na ciasteczkowy spód, wierzch wyrównać.
6. Sernik wstawić na kilka godzin do lodówki, najlepiej na całą noc.
Przed podaniem wierzch udekorować świeżymi malinami lub owocami czerwonej porzeczki.
Źródło:http://www.cookierenka.com/2015/08/prosty-sernik-na-zimno-z-biaa-czekolada.html