Wykonanie
Idealny deser na panujące obecnie afrykańskie upały, którego przygotowanie nie zajmie Ci zbyt wiele czasu. Serniczek jest bardzo smaczny: delikatny, kremowy, rozpływający się w ustach. Dodatek
malin lub
owoców czerwonej porzeczki świetnie przełamuje
słodycz białej czekolady. Polecam!
Składniki (na małą tortownicę o śr. 18 cm):Spód:430 g ciemnych
ciastek typu oreo130 g miękkiego
masłaMasa serowa:250 g półtłustego
twarogu200 g
serka mascarpone1 szklanka schłodzonej
śmietany kremówki 30% lub 36%3 tabliczki
białej czekolady (300 g)Dodatkowo:200 g
malin (lub czerwonych
porzeczek)Przygotowanie:1. W malakserze (lub blenderze) rozdrobnić
ciastka, dodać miękkie
masło, miksować do połączenia składników.2. Dno i boki tortownicy wyłożyć folią spożywczą. Na dnie formy i po bokach ugnieść równomiernie warstwę z
ciastek. Wstawić tortownicę do lodówki na czas przygotowania masy sernikowej.3. W kąpieli
wodnej roztopić
białą czekoladę.4.
Twaróg zmielić, np. w malakserze, wymieszać dokładnie z
mascarpone, dodać roztopioną
białą czekoladę i ponownie wymieszać.5.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, do
śmietany delikatnie wmieszać masę
serową. Tak przygotowaną masę wylać na
ciasteczkowy spód, wierzch wyrównać.6. Sernik wstawić na kilka godzin do lodówki, najlepiej na całą noc.Przed podaniem wierzch udekorować świeżymi
malinami lub
owocami czerwonej porzeczki.