Wykonanie
Autor:
Halina Joskowska Opublikowano: 11 listopada 2013 r. Krety mogą poszczycić się wiekowym rodowodem. Żyły w Europie już 40 mln lat temu. Czy wiecie, że aktywność tego zwierzątka przypada na godziny poranne i wtedy właśnie powstają największe kretowiska ? Tego lata na stałe zagościły w moim ogródku i dokładnie poznałam obraz krecich pagórków. W ogrodach Wersalu nadal pracuje oficjalnie "królewski łapacz kretów". Krety szkodzą i szpecą nasze trawniki. Denerwuje nas, gdy po wielu pracach pielęgnacyjnych w naszym ogródku pojawiają sięwzniesienia. Trzeba jednak wiedzieć, że są pożytecznymi zwierzątkami, w Polsce pod ochroną, nie należy ich tępić, a tylko pozwolić na zmianę lokalizacji na przykład "do sąsiada":-)Jeden kret może w ciągu dnia zrobić 30 kopców - po prostu nie
mogę w to uwierzyć. I właśnie na kopczykach chciałabym się zatrzymać, dlatego, że dzisiaj przygotowałam wzniesioną
słodycz . Kto by się spodziewał, że smak tego ciasta jest iście niebiański. Aksamitne i wilgotne w środku, puszyste i delikatne na zewnątrz. Połączenie
bananów skropionych
cytryną z masą
serowo-
śmietanową i
płatkami czekolady, spowite na
masie ciasteczkowej tworzy bardzo zgraną oraz wyrafinową kompozycję smaków.Ciasto bardzo proste w wykonaniu, doskonałe na każdą okazję - serdecznie polecam:-)Kopiec Kreta Autor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania: 11 listopada . Wyśmienity Kopiec Kreta! Świetny smak, wyszukany wygląd, oryginalna receptura oraz intrygująca nazwa. To ciasto zaspokoi oczekiwania i sprawi dużo radości nawet najbardziej wybrednym smakoszom:-)Oceny: 4 , 9Czas przygotowania: 30 min Łączny czas: 30 minSkładniki:Źródło przepisu - "Moje Wypieki"Spód:
ciasteczka czekoladowe z nadzieniem
czekoladowym (np. oreo lub neo): 350 g
masło : 70 gNadzienie:
banany : 5 średniej wielkości
sok z cytryny : 1 łyżkaschłodzona
śmietana kremówka 36% : 500 mlschłodzony
serek Mascarpone : 250 gpasta z
wanilii lub ekstrakt z
wanilii : 1 łyżeczka
cukier puder : 2-3 łyżki
mleczna czekolada (drobno posiekana): 80-100 gWierzch:
ciasteczka czekoladowe (jak wyżej): 250 gPrzygotowanie:Spód:składniki przenoszę do malaksera i miksuję do otrzymania masy o konsystencji mokrego piaskutortownicę o średnicy 24 cm smaruję
masłem i wsypuję do niej masę, którą wyrównuję wygładzam i dokładnie wgniatam w dno formy
schładzam przez 30 minut w lodówcenastępnie spód przenoszę na paterę, to było trudne, trzeba bardzo delikatnieobrane
banany kropię
sokiem z cytryny, układam obok siebie na spodzie
ciasteczkowymubijam
śmietankę kremówkę i
serek Mascarpone na sztywno, pod koniec dodaję
cukier puder, na koniec wiórki startej
czekolady, pastę z
wanilii i mieszam
wykładam w kształcie kopca na
bananyciasteczka miksuję w malakserze do otrzymania masy o konsystencji grubego piasku posypuję po wierzchu ciasta i schładzam
Smacznego!