Wykonanie
Najlepsze ciasto na majówkę, tuż obok nieśmiertelnego
biszkoptu z
truskawkami ;-). Teraz jeszcze prostsze w wykonaniu i bez pieczenia. Tylko dzięki użyciu gotowych
ciasteczek z nadzieniem
czekoladowym. Wypełnienie ciasta to
banany i
bita śmietana, którą ubiłam z
serkiem mascarpone, by nie dodawać do ciasta
żelatyny. Przygotujecie je w kilkanaście minut, od podstaw, dzięki
czemu na majówce będzie można poświęcić więcej czasu potrawom wytrawnym, rodzinie, gościom i wypoczynkowi... :-).Składniki na spód:350 g
ciastek czekoladowych z nadzieniem
czekoladowym (np. oreo lub neo z nadzieniem
czekoladowym)70 g
masłaSkładniki umieścić w malakserze i zmiksować do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku.Formę do tarty o średnicy 25 cm wysmarować
masłem. Wysypać do niej
ciasteczkową masę, wyrównać, wygładzić i dokładnie, ściśle wgnieść w dno i boki formy. Schłodzić przez 30 minut w lodówce.Ponadto:7 średniej wielkości
bananów1 łyżka
soku z cytryny500 ml
śmietany kremówki 36%, schłodzonej250 g
serka mascarpone, schłodzonego1 łyżeczka pasty z
wanilii lub ekstraktu z
wanilii2 - 3 łyżki
cukru pudru80 g
mlecznej czekolady, drobno posiekanej250 g
ciastek czekoladowych z nadzieniem
czekoladowym (np. oreo lub neo z nadzieniem
czekoladowym)Spód do tarty przenieść na paterę. Obrane
banany skropić
sokiem z cytryny, poukładać obok siebie na spodzie
ciasteczkowym.
W misie miksera umieścić
śmietanę kremówkę i
serek mascarpone. Ubić na sztywno, pod koniec dodając
cukier puder. Dodać
czekoladę, pastę z
wanilii i wymieszać. Wyłożyć w kształcie kopca na
banany.
Ciasteczka zmiksować w malakserze do otrzymania masy o konsystencji grubego piasku. Posypać po górze ciasta, schłodzić.Smacznego :-).