Wykonanie
Dzisiaj przepyszne ciasto, które uwielbiają dzieci.
Kakaowy spód, delikatny krem i dodatek
bananów sprawiają, ze ciasto uwodzi smakiem. Wprawdzie na rynku można kupić gotowca do przyrządzenia jednak nie ma to jak samodzielne wykonanie: wówczas smak jest zdecydowanie lepszy, a i satysfakcja ogromna!:)
Ilość: Mała tortownicaCzas przygotowania: 30-40 minutSkładniki:
450g
herbatników kakaowych z kremem (My kupujemy
ciasteczka w biedronce. Są to wówczas 2 paczki i 2,3 sztuki)330ml
śmietany kremówki70g
masła170g
serka mascarpone5
bananów2 łyżki
cukru pudru1 łyżka
soku z cytrynyMałą formę do
tortów wykładamy papierem do pieczenia. Około 300g
ciasteczek rozgniatamy wraz z
masłem. Powstaje nam lepka, plastyczna masa. Wówczas rozprowadzamy ją w tortownicy mocno dociskając i pozostawiając nieco wyższe brzegi. Ciasto umieszczamy w zamrażalniku. W czasie kiedy spód się chłodzi przygotowujemy krem.
Śmietanę kremówkę miksujemy na bitą pianę. Dodajemy
serek mascarpone,
cukier puder oraz pokrojoną
czekoladę. Chwilkę ubijamy. Wyciągamy
ciasteczkowy spód. Nakładamy odrobinę kremu, a na to układamy
banany. Skrapiamy je odrobiną
soku z cytryny by nie ściemniały. Nakładamy pozostały krem formując półkole. Pozostałe
ciasteczka kruszyny i rozsypujemy na kremie. Chwilkę chłodzimy i zajadamy. Smacznego!