ßßß Cookit - przepis na Kopiec kreta

Kopiec kreta

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj przepyszne ciasto, które uwielbiają dzieci. Kakaowy spód, delikatny krem i dodatek bananów sprawiają, ze ciasto uwodzi smakiem. Wprawdzie na rynku można kupić gotowca do przyrządzenia jednak nie ma to jak samodzielne wykonanie: wówczas smak jest zdecydowanie lepszy, a i satysfakcja ogromna!:)
Ilość: Mała tortownica
Czas przygotowania: 30-40 minut
Składniki:
450g herbatników kakaowych z kremem (My kupujemy ciasteczka w biedronce. Są to wówczas 2 paczki i 2,3 sztuki)
330ml śmietany kremówki
70g masła
170g serka mascarpone
5 bananów
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
Małą formę do tortów wykładamy papierem do pieczenia. Około 300g ciasteczek rozgniatamy wraz z masłem. Powstaje nam lepka, plastyczna masa. Wówczas rozprowadzamy ją w tortownicy mocno dociskając i pozostawiając nieco wyższe brzegi. Ciasto umieszczamy w zamrażalniku. W czasie kiedy spód się chłodzi przygotowujemy krem. Śmietanę kremówkę miksujemy na bitą pianę. Dodajemy serek mascarpone, cukier puder oraz pokrojoną czekoladę. Chwilkę ubijamy. Wyciągamy ciasteczkowy spód. Nakładamy odrobinę kremu, a na to układamy banany. Skrapiamy je odrobiną soku z cytryny by nie ściemniały. Nakładamy pozostały krem formując półkole. Pozostałe ciasteczka kruszyny i rozsypujemy na kremie. Chwilkę chłodzimy i zajadamy. Smacznego!
Źródło:http://kolizjesmakow.blogspot.com/2014/04/kopiec-kreta.html