Wykonanie
Uwielbiam desery i ciasta na zimno, których nie trzeba piec. Lekka śmietankowa masa z dodatkiem
sera mascarpone to najczęstsze połączenie jakiego używam do takich słodkości. Na kopiec kreta składał się
ciasteczkowo-
maślany spód, wyżej wspomniana masa, dodatek całych
bananów oraz pokruszone
ciasteczka czekoladowe, które rzeczywiście wyglądają jak ziemia. Zapewniam, że zarówno dzieci, jak i dorośli będą zachwyceni tym deserem. Należy pamiętać, aby wykonać go dzień wcześniej i zostawić na noc w lodówce lub chłodnym miejscu wtedy masa stężeje. Przepis znalazłam u niezawodnej Doroty z Moich Wypieków.Składniki:350 g
ciasteczek Oreo lub Neo,70 g
masła,7 średniej wielkości
bananów,500 ml
śmietanki kremówki 36%,500 ml
serka mascarpone,2 łyżki
cukru pudru,40 g
mlecznej czekolady,250 g
ciasteczek Oreo lub NeoPrzygotowanie:350 g
ciasteczek zmiksować na ziemię, dodać pokrojone w kostkę
masło i dalej miksować do uzyskania jednolitej masy. Mniejszą tortownicę wysmarować
masłem i wyłożyć zmiksowane
ciasteczka z
masłem. Masę wygładzić i wgnieść w spód. Wstawić do lodówki na 30 min.Dobrze schłodzić
śmietankę kremówkę, następnie ubić na sztywno, dodać
serek mascarpone i
cukier puder. Ubić na jednolitą masę, dodać startą na drobnych oczkach
czekoladę, wymieszać. Z lodówki wyciągnąć tortownicę.
Banany obrać ze skórki i ułożyć na spodzie, skropić
sokiem z cytryny. Zmiksowaną masę wyłożyć w kształcie kopca na
banany. Pozostałe
ciasteczka zmiksować do otrzymania konsystencji mokrej ziemi i posypać kopiec ze wszystkich stron. Wstawić do lodówki w celu schłodzenia ( najlepiej na całą noc).