ßßß Cookit - przepis na Cebularze zamojskie

Cebularze zamojskie

nazwa

Wykonanie

Cebularze - przysmak prosto z Zamościa. Jadłam je bardzo dawno temu...
SKŁADNIKI na ciasto
350 g mąki pszennej typ750
150 g mąki razowej orkiszowej
1 szklanka ciepłego mleka
50 g świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli
2 łyżki oliwy z oliwek
2 jajka
40 g masła
cebula z makiem
4 średnie cebule
3 łyżki niebieskiego maku
1 łyżka soli
2 łyżki oliwy z oliwek
JAK TO ZROBIĆ
Cebulę przygotowujemy najlepiej na dzień lub dwa dni przed pieczeniem cebularzy. Cebulę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na wrzątek, gotujemy na wolnym ogniu przez 1-2 minuty. Odcedzamy. Gorącą mieszamy z makiem, solą i oliwą. Szybko przekładamy do słoika, zamykamy szczelnie i odwracamy do góry dnem na 5 minut. Po ostygnięciu cebuli wkładamy do lodówki.
Do ciepłego mleka wrzucamy rozkruszone drożdże i cukier. Pozostawiamy do spienienia, ok. 15 minut.
Rozpuszczamy masło i studzimy. Jajka roztrzepujemy widelcem.
Mąki przesiewamy, wlewamy wyrośnięty rozczyn, ostudzone masło, sól, oliwę i roztrzepane jajka (zostawiamy 2 łyżki na posmarowanie cebularzy).
Wyrabiamy ciasto ok. 10-15 minut aż będzie odchodzić od ręki, w razie potrzeby dodajemy trochę mąki.
Zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 1 godzinę i przykrywamy ściereczką.
Po godzinie...
Ciasto wykładamy na stolnicę z odrobiną mąki i dzielimy na 12 części.
Każdą część wałkujemy na placki o średnicy 10 cm i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach 3 cm.
Brzegi smarujemy odłożonym jajkiem i na środek rozkładamy cebulę z makiem. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 45 minut.
Po 45 minutach...
Cebularze wkładamy do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom. Pieczemy góra-dół z termo-obiegiem w temp. 200 stopni przez 15-20 minut na złoty kolor.
Źródło:http://smacznegokolego.blogspot.com/2013/07/cebularze-zamojskie.html