Wykonanie
Krupnik to jedna z moich ulubionych zup. Dzisiaj krupnik wg przepisu z dodatku Palce Lizać Gazety Wyborczej. Zwykle gotuję ją inaczej, ale w takiej wersji też nam smakowała.SKŁADNIKI250g
mięsa z kością (ja dałam 4
żeberka wieprzowe)0,5 szklanki
kaszy jęczmiennej1 pęczek
włoszczyzny (3
marchewki, 1
pietruszka,
por,
seler)5
ziemniakówlistek laurowy4 ziarenka
ziela angielskiegosól,
pieprz,
maggi lub
vegetaKoperek lub
natka pietruszki do posypaniaJAK TO ZROBIĆ
Mięso myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy zimną
wodą, dodajemy
listek laurowy oraz
ziele angielskie i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i zbieramy szumowiny, gotujemy ok. 20 minut.
Marchewki,
pietruszkę,
seler obieramy i kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy umyty
por (w całości). Po 10 minutach dodajemy pokrojone w kostkę
ziemniaki i
kaszę. Gotujemy na małym ogniu aż warzywa będą miękkie, od czasu do czasu mieszamy. Pod koniec gotowania doprawiamy
solą,
pieprzem lub
vegetą.Przed podaniem wyjmujemy
pora i rozlewamy do talerzy, każdą porcję posypujemy posiekanym
koperkiem lub
natką pietruszki.