ßßß Cookit - przepis na PALUSZKI KSIĄŻĘCE 3 SMAKI

PALUSZKI KSIĄŻĘCE 3 SMAKI

nazwa

Wykonanie

Paluszki z ciasta francuskiego z nadzieniem w trzech smakach... Pyszna przekąska...
"OSTRY INDYK"
Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego
400g piersi z indyka
1/3 szklanki oliwy
2 ząbki czosnku
2 łyżki soku z cytryny
łyżeczka słodkiej papryki
1/3 łyżeczki chilli
sól
pieprz
"LAZUROWY ORZECH"
Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego
150g sera błękitny lazur
100g orzechów włoskich
"WŁOSKA PIECZARKA"
Składniki:
500g pieczarek
cebula
2 łyżki masła
mały słoik suszonych pomidorów
25g tartego parmezanu
sól
pieprz
jajko (opcjonalnie)
Wykonanie:
Mięso z indyka opłukać i pokroić na kawałki wielkości ok. 1,5x1,5 cm. Przygotować marynatę: oliwę połączyć z sokiem z cytryny, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, papryką słodką oraz chilli, solą i pieprzem. Mięso włożyć do marynaty i odstawić na co najmniej pół godziny. Następnie przełożyć na rozgrzaną patelnię i obsmażyć przez kilka minut, aby było zrumienione.
Pieczarki umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i przełożyć na rozgrzaną patelnię. Dodać drobno pokrojoną cebulę, pieprz, sól oraz masło. Dusić pod przykryciem przez około 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Gdy pieczarki będą miękkie zdjąć pokrywkę i odparować ewentualny nadmiar wody. Odstawić do ostudzenia. Pomidory odsączyć z oliwy i pokroić na niewielkie kawałki.
Przygotować orzechy. Ser pokroić na kawałki ok. 1,5x1,5cm.
Ciasto francuskie wyjąć z opakowań, rozłożyć i pokroić na prostokąty o bokach 8,5x20cm (z jednego opakowania wychodzi 6 takich prostokątów). Dłuższe boki każdego prostokąta ponacinać na głębokość ok.2,5cm.
Na środku każdego kawałka układać farsz: w "ostrym indyku" - podsmażone kawałki mięsa, w "lazurowym orzechu" - naprzemiennie kawałki sera i orzechy, we "włoskiej pieczarce" - pieczarki, na nich kawałeczki pomidorów, a na wierzchu starty parmezan.
Po nałożeniu farszu ciasto zapleść przekładając paski na zmianę - raz prawy, raz lewy itd.
Przygotowane paluszki można posmarować rozmąconym jajkiem. Piec do zrumienienia, ok. 30 minut w 200 stopniach.
Przepis przygotowałam, w ramach konkursu kulinarnego, specjalnie do piwa Książęce Burgundowe Trzy Słody.
Źródło:http://arnikowakuchnia.blogspot.com/2013/11/paluszki-ksiazece-3-smaki.html