Wykonanie
Nie wiem, dlaczego dopiero teraz sięgnęłam po przepis na
sałatkę Cezar? Łączy w sobie to, co lubię najbardziej, czyli
sałatę,
kurczaka,
pomidory i
ogórki,
sos czosnkowy i grzanki! Przecież taka kompozycja musi być pyszna! Nie wiem, może zraziła mnie reklama tej sałatki, bo w mojej głowie zakodowało się, że
sałatka Cezar to jakiś wytwór proszkowego (bliżej nieznanego) pochodzenia. Tymczasem, każdą gotową potrawę, dostępną w sklepach, można przecież przyrządzić samemu! Nie dość, że się wie, co się je, to smakuje znacznie lepiej!Korzystałam z przepisu znalezionego na Pustym Kociołku, dokonując drobnych modyfikacji, myślę, że na "lepsze".Składniki na
sałatkę (2-3 porcje):50 g
szpinaku baby,2
pomidory,1 zielony
ogórek,podwójna
pierś z kurczaka,4 kromki
chleba tostowego,
ser żółty (ze względów ekonomicznych użyłam zwykłego
sera salami - 2 plasterki pokrojone w paseczki, może być też 50 g
sera w kostce startego na wiórki)),
przyprawa do kurczaka (do gyrosa lub inna kompozycja),łyżka oleju/oliwy,ząbek
czosnku.Składniki na
sos czosnkowy:2 łyżki
majonezu,2 łyżki
śmietany 18% (ewentualnie
jogurt naturalny gęsty),3 ząbki
czosnku polskiego,szczypta
soli,
pieprzu.Sposób przyrządzenia:Najpierw kroimy w kostkę
piersi z kurczaka. Obtaczamy je w dowolnej
przyprawie zmieszanej z łyżką
oleju i smażymy na patelni bez tłuszczu. W tym czasie,
szpinak,
pomidory i
ogórka myjemy pod bieżącą
wodą i osuszamy. Następnie od listków
szpinaku odrywamy ogonki, kroimy
pomidora i
ogórka w kostkę,
ser żółty ścieramy na wiórki lub kroimy w paseczki.W tosterze zapiekamy kromki
chleba tostowego (lub smażymy na patelni z dodatkiem
masła). Następnie smarujemy je ząbkiem
czosnku i kroimy każdą kromkę na 9 w miarę równych kawałków.
Sos czosnkowy przygotowujemy mieszając ze sobą
majonez,
śmietanę, starty
czosnek i
przyprawy.Warzywa,
kurczaka i
ser wrzucamy do miski, zalewamy
sosem czosnkowym i mieszamy. Jeśli jemy od razu, to wrzucamy również grzanki, w innym wypadku lepiej jest podać grzanki w osobnym naczyniu, żeby nie rozmokły.Jeśli chcemy przygotować tę
sałatkę na przyjęcie, to polecam zrobienie jej z co najmniej podwójnej porcji.