ßßß Cookit - przepis na Calzone z dwoma farszami - czyli pizza w pierogu!

Calzone z dwoma farszami - czyli pizza w pierogu!

nazwa

Wykonanie

Calzone z dwoma farszami - czyli pizza w pierogu!
CALZONE po włosku to nogawka... nie wiem dlaczego, a może słusznie? Kojarzy mi się z kalesonami, oczywiście samo słowo.
Zazwyczaj są to wielkie pierogi z ciasta na pizzę, taki rodzaj Pizzy. Ja dzisiaj zrobiłam kilka mniejszych, przyjemniejszych w jedzeniu :D
Przygotowałam też dwa farsze, jeden ze szpinakiem i twarogiem solankowym wędzonym, drugi z sosem pomidorowym z mięsem mielonym.
Przepis na ciasto znajdziecie pod hasłem Pizza we wcześniejszych przepisach, postaram się wkrótce stworzyć przekierowanie do samego ciasta.
A teraz moje farsze
1. Ze szpinakiem i twarogiem solankowym wędzonym
składniki
szpinak, ja użyłam mrożonego liściastego, ok 200 g
ząbek czosnku
ok. 100 g twarogu solankowego wędzonego (użyłam Jana)
łyżeczka oliwy
sól
Przygotowanie
Na oliwie lekko podgrzewamy posiekany czosnek, dodajemy zamrozony szpinak i na małym ogniu doprowadzamy do rozmrożenia, tak aby czosnek się nie przypalił, lekko solimy, dodajemy ser, mieszmy i gotowe
2. Z sosem pomidorowym, mielonym miesem
składniki
150 g mielonego mięsa wieprzowego
pół cebuli
ząbek czosnku
puszka pomidorów
kulka mozzarelli
sól
łyżeczka chili w proszku
łyżeczka cukru
Przygotowanie
Podmażamy mięso bez tłuszczu, dodajemy posiekany czosnek, cebulę, po około 2 minutach mieszania wrzucamy zawartość puszki pomidorów, solimy, dodajemy chili i gotujemy aż płyn wyparuje.
Teraz nasza pizza
ciasto dzielimy na 5 - 6 cześci
każdą musimy rozwałkować na cienki okrąg o średnicy ok 20 cm. na jedną stronę nakładamy farsz, zlepiamy pieroga( do pieroga z farszem miesnym nalezy też dodac dwa plastry mozzarelli), pieczemy w piekarniku rozgrzanym na maxa, na papierze do pieczenia około 8 -10 minut
Bona Apetita!
Źródło:http://bonaapetita.blogspot.com/2014/01/calzone-z-dwoma-farszami-czyli-pizza-w.html