ßßß Cookit - przepis na FIT pulpeciki w sosie jarzynowym

FIT pulpeciki w sosie jarzynowym

nazwa

Wykonanie

Pulpety chodziły za mną już od dawna i bardzo długo przymierzałam się do ich zrobienia. Wcześniej (czyli przed okresem mojego zdrowego odżywiania) robiłam je najczęściej z mięsa wieprzowo - wołowego, które jest tłuste i wysokokaloryczne. Tym razem zastąpiłam je mięsem mielonym z indyka, które jest mięsem bardzo chudym i niskokalorycznym. Pulpety są całkowicie FIT - nie ma w nich nawet grama bułki. Jej zamiennikami były płatki i otręby owsiane, które w mięsie stały się całkowicie niewyczuwalne. W smaku wyszły bardzo delikatne i przede wszystkim ZDROWE! Całość dopełnia sos pomidorowy z dużą ilością warzyw. Nawet mój mąż - przeciwnik mojego zdrowego odżywiania, który ostatnio mnie zapytał "to Ty dalej tak zdrowo jesz?" zjadł je z wielką przyjemnością i nawet nie pokręcił nosem - może dlatego, że podczas przygotowania nie zaglądnął co w kuchni się pichci :) Polecam wszystkim Paniom, aby wypróbowały przepis :) Pychota !
Składniki (wyszło 14 pulpecików):
500 g mięsa mielonego z indyka
1 średnia cebula
3/4 szklanki płatków owsianych
4 łyżki otrębów owsianych
1 jajko
sól, pieprz, słodka papryka
łyżka oliwy z oliwek
Sos:
500 ml przecieru pomidorowego (w kartoniku)
szklanka fasolki szparagowej
1 czerwona cebula
1 większa czerwona papryka
ząbek czosnku
ew. mieszanka warzywna mrożona - bez ziemniaków (ja dodałam 1/4 opakowania)
150 ml wody
sól, pieprz, słodka papryka
łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
1. Płatki i otręby owsiane wsypujemy do miski, zalewamy letnią wodą i odstawiamy na 10 minut. W tym czasie wchłoną one wodę i napęcznieją. Jeżeli nie wchłoną one wody całkowicie, to należy je z niej odcisnąć
2. Do mięsa z indyka dodajemy płatki i otręby, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, jajko i przyprawy. Całość mieszamy. Formujemy pulpety.
3. Pulpeciki obsmażamy na oliwie z oliwek ok pól minuty z każdej strony. Nie przejmujemy się, że mięso jest w środku surowe - będą się jeszcze dusić w sosie.
Sos:
1. Na oliwie z oliwek podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy mieszankę warzywną, pokrojoną w kostkę paprykę oraz pokrojoną na mniejsze kawałki fasolkę szparagową. Całość smażymy ok 3-4 minut.
2. Do warzyw dolewamy przecier pomidorowy oraz wodę. Dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku. Doprawiamy do smaku.
3. Do sosu dodajemy pulpeciki i dusimy na średnim ogniu ok. 10-12 minut. Podajemy z ryżem / kaszą / ziemniakami.
Smacznego !
Źródło:http://filizanka-smakow.blogspot.com/2014/10/fit-pulpeciki-w-sosie-jarzynowym.html