ßßß Cookit - przepis na Naleśniki Sachera

Naleśniki Sachera

nazwa

Wykonanie

Jak tylko zobaczyłam ten przepis u Edith (której bardzo za niego dziękuję!), od razu wiedziałam, że zagości w naszym menu:) Jak dotąd wszystko, co austriackie kojarzy mi się wspaniale, więc bez wątpienia takie śniadanie musiało okazać się strzałem w dziesiątkę.
I nadeszła wielkopomna chwila! Bo czy może być bardziej odpowiednia, niż niedzielny poranek, gdy widmo pracy jest wciaż jeszcze dosyć odległe, gdy oboje z M. beztrosko rozkoszujemy się luksusem siedzenia w piżamie i delektujemy poranną kawą?
A w kuchni rośnie ciasto naleśnikowe:)
(ok. 18 sztuk)
130 g mąki
2 jaja (osobno żółtka i białka)
20 g roztopionego masła
15 g świeżych drożdży (dałam 7 g drożdży instant)
20 g cukru
180 ml mleka
łyżka esencji waniliowej
skórka otarta z połowy cytryny
szczypta soli
Dodatkowo:
oliwa/masło do smażenia
cukier puder i powidła śliwkowe do podania
Mleko lekko podgrzej. Wmieszaj cukier, sól oraz drożdże, dokładnie wymieszaj. Do mleka przesiej makę i ponownie wymieszaj. Dodaj żółtka, esencję waniliową, skórkę z cytryny oraz roztopione masło. Mieszaj drewnianą łyżką, aż ciasto stanie się gładkie i lśniące. Nakryj miskę lniana ściereczką i odstaw cisasto na godzinę w ciepłe miejsce.
Gdy ciasto jest wyrośnięte ubija białko dwóch jajek na sztywną pianę i delikatnie wmieszaj do ciasta.
Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy z łyżką masła.
Na rozgrzany tłuszcz nakładaj masę łyżką tworząc małe placuszki o średnicy około 6-7 cm. Smaż z obydwu stron na złoty kolor.
Naleśniki podawaj z powidłami śliwkowymi, szczodrze oprószone cukrem pudrem.
W ramach dodatkowej rekomendacji powiem tylko, że nie zdążyłam zakończyć fotografowania, a znakomita większość naleśników zniknęła bez śladu :D
Udanej niedzieli!
Źródło:http://bybyloprzyjemniej.blogspot.com/2013/02/austriackie-sniadanie-nalesniki-sachera.html