Wykonanie
Moja dzisiejsza propozycja to przepis mojej Mamy, za który już teraz bardzo jej dziękuję i serdecznie wszystkim polecam.Jest to danie pełne warzyw (a więc i zdrowego błonnika), a
polędwiczki dostarczą nam całkiem pokaźną ilość
białka przy minimalnej ilości tłuszczu...a więc smacznie, lekko i zdrowo!Wykonanie dziecinne proste, przygotowanie warzyw zajmuje większą część czasu, a reszta to już tylko rozgrzany piekarnik i cierpliwe czekanie:)0,5 kg
polędwicy wieprzowej3
cebule4 średnie
marchewki2-3 dorodne
pory600g
pieczarekkilka
młodych ziemniakówśmietana 12%0,5 litra
bulionu warzywnego lub drobiowego2 łyżki
mąki do zaciągnięcia sosu
pieprz i
sól do smaku
oliwa z oliwek do smażeniaWarzywa myjemy i drobno kroimy:
cebulę w piórka,
marchewkę w słupki,
pieczarki w plasterki,
pora w piórka.Całe
ziemniaki lekko podgotowujemy - tak, by można je było pokroić w plasterki i aby się nie rozpadały.
Cebulę należy lekko zeszklić na
oliwie, odłożyć do miseczki.Następnie podsmażamy
pieczarki i doprawiamy
pieprzem i
solą, odkładamy na osobną miseczkę.To samo czynimy z
marchewką- ma być lekko podsmażona, ale wciąż twarda i chrupiąca w środku.
Mięso kroimy w około 1 cm talarki i na rozgrzanej
oliwie podsmażamy na złoty kolor, około 1-1,5 min z każdej strony.Lekko przestudzony
bulion dokładnie mieszamy z 200 ml
śmietany i dwiema łyżkami
mąki.W żaroodpornym naczyniu warstwami układamy:piórka
cebuli, plasterki
pieczarek,
marchewkę,
mięso,
por (odkładamy około 3 garści piórek- będą nam potrzebne pod koniec pieczenia), plasterki
ziemniaków. Całość posypujemy
solą i
pieprzem (wedle uznania) i zalewamy
bulionem wymieszanym z
mąką i ze
śmietaną. Przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na około 40 minut. Po tym czasie zdejmujemy przykrywkę i z wierzchu posypujemy wszystko odłożonym wcześniej
porem, pieczemy przez kolejne 10-15 min aż nasze danie nabierze złocistego koloru.Kolejny etap to już tylko słodkie pałaszowanie. Z powyższych ilości powinniśmy otrzymać około 4 porcji, choć w przypadku, gdy mamy w domu głodomora z prawdziwego zdarzenia, może się okazać, że porcji będzie mniej;)
Życzę wszystkim smacznego!Krecia