Wykonanie
Easy, jakby to powiedział mój były szef. Szybko, łatwo i na temat. Może być to dodatek do obiadu bądź samodzielny posiłek. Odkąd zobaczyłam ten przepis w książce kucharskiej "Tanie potrawy - książka kucharska dla oszczędnych" autorstwa Katariny Schickling wiedziałam już, że MUSZĘ je zrobić. Zbierałam się ładnych parę tygodni, aż w końcu wczoraj mnie napadło, poszłam do sklepu kupiłam składniki i zrobiłam knedelki.
Na około 14 knedelków (2 porcje):200g chudego
twarogupół szklanki
mąki2
jajaodrobinę startego
żółtego serasólTwaróg i
jaja ucieramy z
solą, dodajemy
utarty ser żółty i
mąkę. Dokładnie wyrabiamy ciasto i możemy je odstawić na kilka minut aby "odpoczęło". W tym czasie w garnku gotujemy osolona
wodę, możemy dodać odrobinę
oleju aby knedelki się nie posklejały. Gdy
woda wrze robimy test, dwiema łyżkami formujemy knedelki i wrzucamy na wrzątek, od wypłynięcia gotujemy 3 minuty. Jeśli się nie rozleci to dobrze, a jeśli się jednak rozleci to do ciasta należy dodać jeszcze trochę
mąki. Kiedy wszystko jest w porządku, tak jak z testowym knedelkiem postępujemy z pozostałymi, dwiema łyżkami formujemy i wrzucamy do
wody, gotujemy, po 3 minutach od wypłynięcia wyciągamy prosto na talerz. Można dodać trochę
masła i
natki pietruchy, można posypać również
startym serem jeśli nam jakiś został.