Wykonanie
Efektowne sakiewki nadziewane
szpinakiem są szybką do przygotowania przekąską, która skusi wyglądem każdego smakosza!Składniki na naleśniki:2
jajka1 szklanka
mleka1 szklanka
mąki2 łyżki
szpinaku mrożonego w liściachszczypta
soliolej rzepakowy do smażeniaNadzienie:200 gram
szpinaku mrożonego w liściach1
serek topiony ze szczypiorkiem lub
ziołami1 łyka
masła2 ząbki
czosnkusól,
pieprz,
szczypiorek łodyżkiZ
jajek,
mąki,
mleka przygotowujemy ciasto naleśnikowe, dodajemy odrobinę
soli oraz 2 łyżki
szpinaku i wszystko miksujemy na gładką masę. Powstanie ciekawe zielone ciasto naleśnikowe. Na rozgrzanej patelni na łyżce
oleju rzepakowym smażymy naleśniki na złoty kolor.Następnie
szpinak dusimy z
masłem, posiekanym
czosnkiem, dodajemy
sól i
pieprz oraz
serek topiony. Dusimy kilka minut, aby smaki przeniknęły się ze sobą.Następnie nadziewamy naleśniki farszem, zwijamy w sakiewki, przewiązujemy
szczypiorkiem lub
ziołami- łodyżką, ale
szczypiorek jest najbardziej giętki.