ßßß
Wiosna zaczęła się na całego dlatego trzeba pomyśleć troszeczkę o sobie. Sałatka idealnie nadaje się na śniadanie lub kolację. Link do książki opisującej dietę 5:2(klik)328 g gotowej sałatki dostarcza:141 kcal11 g białka6 g tłuszczy11 g węglowodanów198 mg cholesterolu150 g łososia i 200 g brokułów dostarczają:334 kcal33 g białka21 g tłuszczy3 g węglowodanów105 mg cholesteroluCałodniowy jadłospis dostarcza: 475 kcalŚNIADANIE:Składniki na 1 porcję:1 mała cukinia (150 g)1 średnia marchewka (60 g)1 jajko (62 g) ugotowane1 łyżka posiekanego szczypiorkukilka oliwek zielonych (ja wzięłam 5)50 ml jogurtu naturalnego 2% tłuszczuząbek czosnkusól, pieprzWykonanie:Cukinię i marchewkę obieramy obieraczką do warzyw (tak aby postały wstążki). Jajko dzielimy na ćwiartki, zaś oliwki kroimy na pół.Na talerzu układamy cukinię i marchewkę, na nie kładziemy jajko i dodajemy oliwki.Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do jogurtu, którego doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Warzywa na talerzu polewamy sosem jogurtowym i posypujemy szczypiorkiem.Smacznego
OBIADOKOLACJA:150 g świeżego łososia200 g brokułówWykonanie:Łososia solimy i wkładamy na 10 - 15 min. do piekarnika nagrzanego do 200 CBrokuły gotujemy na parze, pod koniec gotowania doprawiamy solą. (Warzywa gotowane na parze nie tracą tylu witamin i mają więcej substancji odżywczych, a przy tym warzywa są jędrniejsze i smaczniejsze.Smacznego