Wykonanie
Na samą myśl o ciepłym obiedzie robi nam się gorąco, więc trzeba czymś ostudzić atmosferę.W grę wchodzi tylko zimne jedzenie!Chłodnik najlepiej smakuje na drugi dzień, więc warto go przygotować wieczorem dnia poprzedniego.SKŁADNIKI:1 pęczek
botwinki2
buraki1
ogórek1 pęczek
rzodkiewki1 pęczek
koperku1 litr
maślanki0,5 litra
jogurtu naturalnego1
jajkosól,
pieprzWYKONANIE:
Buraki gotujemy 15 minut w osolonej wodzie, a
potem studzimy.
Ogórka obieramy i ścieramy na tarce, tak samo jak
rzodkiewkę i ostudzone
buraki.
Koperek i liście
botwinki drobno siekamy.W garnku mieszamy
maślankę z
jogurtem i wrzucamy wszystkie wcześniej przygotowane warzywa. Doprawiamy
solą i
pieprzem.Gotujemy
jajko na twardo i podajemy razem z chłodnikiem.Przechowujemy oczywiście w lodówce, gdzie panuje jedyny klimat godny polecenia!
Smacznego!