Wykonanie
Dynia i chorizo to bardzo aromatyczne i apetyczne połączenie. A teraz jest idealny moment aby delektować się urodzajem dyń i tworzyć z nich rozgrzewające dania.ok 1 kg dyni hokkaido1 duża
cebula1
por - biała część4 ząbki
czosnkukawałek
kiełbaski chorizo - ok 6-8cm
olejsłodka papryka w proszku
Dynię pokroić na kawałki, pozbawić włókienek i upiec - około 30 minut w 180 stopniach, kładąc na blaszce skórką do dołu. Upieczoną
dynie obrać - skórka schodzi łatwiutko - i pokroić w kostkę.
Cebulę pokroić w piórka,
pora w półplasterki,
czosnek w plasterki. Na patelni rozgrzać
olej, podsmażyć
cebulę z
porem,
potem dodać
czosnek i całość poddusić. Dodać chorizo pokrojone na półplasterki i podsmażyć około 3-4 minutki. Wymieszać z pokrojoną
dynią i na koniec oprószyć
słodką papryką.