Wykonanie
Lubię takie szybkie, proste dania, które w połączeniu np. z
sałatą czy ulubioną surówką stanowią dla mnie pożywne danie obiadowe.Do takich faszerowanych
ziemniaków możemy oczywiście sporządzić dowolny farsz, możemy użyć też
sera żółtego zamiast
fety, jednak ja lubię farsz właśnie z
fetą, gdyż jest lżejszy i mniej kaloryczny niż z dodatkiem pięknie ciągnącego się
serka :-)W każdym razie polecam przepis na ciepłą kolację, grilla czy jako danie obiadowe.
Składniki:5 du żych
ziemniaków200g
sera feta200g
pieczarek1
cebulapasek
boczku lub kawałek
kiełbasy1 ząbek
czosnkupieprzsłodka paprykaolejWykonanie:
Ziemniaki gotujemy al dente tak, aby można było je po wystudzeniu wydrążyć. Po ugotowaniu każdy
ziemniak przekrawamy na pół i łyżeczką drążymy środek. Przygotowujemy farsz.
Pieczarki kroimy w kostkę i wraz z
cebulą,
boczkiem i
czosnkiem smażymy na
oleju, aż odparuje z nich
woda. Studzimy.
Fetę dusimy widelcem. W misce mieszamy
fetę, z przesmażoną wcześniej zawartością patelni. Dodajemy
pieprz i
słodką paprykę (
sól pomijamy, ze względu na słoną
fetę). Na każdej połówce wydrążonego
ziemniaka układamy nasz farsz.
Posypujemy
koperkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190st na 15 minut.