Wykonanie
Szukając ostatnio pomysłu na obiad zawędrowałam do Asi (Kulinarne Szaleństwa
Margarytki). Byłam akurat w posiadaniu sporego kawałka
schabu, na tradycyjne kotlety
schabowe nie mieliśmy ochoty, a u Asi wpadł mi w oko przepis na
schab a'la gyros .Pomyślałam, że będzie całkiem smaczny obiad i ... nie myliłam się wcale!
Schab mięciutki, aromatyczny w lekkim
cebulowym sosiku ...Obiadek wyszedł 1 klasa!
Składniki:1 k g
schabu środkowego4
cebule3 ząbki
czosnkuprzyprawa do gyrosasłodka paprykaolejWykonanie:
Mięso myjemy, kroimy w paski. Posypujemy
przyprawą do gyrosa,
słodką papryką,
pieprze, i odstawiamy w chłodne miejsce na ok 30 minut. W tym czasie możemy posiekać
cebule oraz
czosnek.Na mocno rozgrzanym
oleju podsmażamy partiami
mięso (partiami, ponieważ u mnie było go dość sporo) do zrumienienia. Podsmażone
mięso przekładamy łyżką cedzakową do garnka. Po podsmażeniu ostatniej partii
mięsa na tłuszcz po smażonym schabie wrzucamy
cebulę z
czosnkiem i smażymy ją na złoty kolor. Następnie na patelnię z
cebulą wlewamy pół szklanki
wody, zagotowujemy ją i całą zawartość patelni przelewamy do garnka z
mięsem.
Mięso dusimy pod przykryciem do czasu, aż będzie miękkie (ok 30-35 minut powinno wystarczyć) na małym ogniu. Po 20 minutach pokrywkę zdejmujemy, w celu odparowania nadmiaru sosu. Na koniec doprawiamy ew.
solą lub
pieprzem do smaku.