ßßß Cookit - przepis na SCHAB A'LA GYROS

SCHAB A'LA GYROS

nazwa

Wykonanie

Szukając ostatnio pomysłu na obiad zawędrowałam do Asi (Kulinarne Szaleństwa Margarytki). Byłam akurat w posiadaniu sporego kawałka schabu, na tradycyjne kotlety schabowe nie mieliśmy ochoty, a u Asi wpadł mi w oko przepis na schab a'la gyros .
Pomyślałam, że będzie całkiem smaczny obiad i ... nie myliłam się wcale! Schab mięciutki, aromatyczny w lekkim cebulowym sosiku ...
Obiadek wyszedł 1 klasa!
Składniki:
1 k g schabu środkowego
4 cebule
3 ząbki czosnku
przyprawa do gyrosa
słodka papryka
olej
Wykonanie:
Mięso myjemy, kroimy w paski. Posypujemy przyprawą do gyrosa, słodką papryką, pieprze, i odstawiamy w chłodne miejsce na ok 30 minut. W tym czasie możemy posiekać cebule oraz czosnek.
Na mocno rozgrzanym oleju podsmażamy partiami mięso (partiami, ponieważ u mnie było go dość sporo) do zrumienienia. Podsmażone mięso przekładamy łyżką cedzakową do garnka. Po podsmażeniu ostatniej partii mięsa na tłuszcz po smażonym schabie wrzucamy cebulę z czosnkiem i smażymy ją na złoty kolor. Następnie na patelnię z cebulą wlewamy pół szklanki wody, zagotowujemy ją i całą zawartość patelni przelewamy do garnka z mięsem. Mięso dusimy pod przykryciem do czasu, aż będzie miękkie (ok 30-35 minut powinno wystarczyć) na małym ogniu. Po 20 minutach pokrywkę zdejmujemy, w celu odparowania nadmiaru sosu. Na koniec doprawiamy ew. solą lub pieprzem do smaku.
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2015/05/schab-ala-gyros.html