ßßß Cookit - przepis na Leczo siostry Olgi

Leczo siostry Olgi

nazwa

Wykonanie

Wbrew tytułowi nie chodzi wcale o siostrę zakonną i któryś z popularnych poradników kulinarnych, ale o własną
Danie podpatrzyłam podczas jednej z wizyt. Postanowiłam samodzielnie przygotować w domu, gdyż różniło od przygotowywanych wcześniej przeze mnie.
Składniki :
około 40 dag dobrej kiełbasy
około 25 dag boczku parzonego wędzonego
2-3 cukinie
4 małe cebulki
2 ząbki czosnku
puszka pomidorów z puszki (lub świeże jak jest na nie pora)
puszka czerwonej fasoli
olej do smażenia
ulubione przyprawy : bazylia, oregano, mogą być po prostu zioła prowansalskie etc, pieprz, sól
Kiełbasę kroimy w półtalarki (jeżeli ma „nieciekawą” osłonkę obieramy ją z niej uprzednio).
Boczek kroimy w kostkę.
Cukinię obieramy i kroimy w kostkę.
Cebulkę obieramy i kroimy w ósemki.
Wszystko kolejno podsmażamy na odrobinie oleju. Kiedy się zrumienią, przekładamy je do garnka z zagotowaną odrobiną wody na dnie. Wszystko kolejno smażymy na tym samym oleju – jeżeli uznasz, że jest go mało, dolej trochę w trakcie. Na koniec wlej całą zawartość puszki pomidorów, odcedzoną z wody/zalewy puszkę fasoli, przeciśnij przez praskę czosnek i przypraw ulubionymi przyprawami.
Podgotuj całość na małym ogniu aby wszystkie składniki się razem przegryzły.
Smacznego.
Betty
Szczęśliwa mężatka i mama Zuzi. Gotuję, bo lubię! Mam nadzieję, że moje wpisy zainspirują cię do kuchennych eksperymentów. Zobacz również mój profil Beata Filak na Google+
Źródło:http://bettycook.pl/2015/01/leczo-siostry-olgi