Wykonanie
Polubiłam
cukinię za to, że można ją dodać praktycznie do każdego dania, a jej smak nie zdominuje potrawy, że jest wdzięcznym tłem dla różnego rodzaju kulinarnych eksperymentów, oraz za to, że można ją dusić i zapiekać. Tym razem postanowiłam połączyć ją z
pomidorami,
parówkami i
czosnkiem. Szczypta harrisy dodała daniu pikanterii. Przepis znaleziony w gazetce "Przyślij przepis". Dołączam go do akcji "
Cukinia 2011 " (Edith) i " Warzywa psiankowate " (mopswkuchni).
Składniki:2
cebule (dałam 1)Ząbek
czosnku (2;)
Cukinia4
pomidory5
parówek (może być równie dobrze kawałek
boczku albo
kiełbasa)
PaprykaPrzyprawy (
bazylia,
zioła prowansalskie,
oregano,
pieprz, harrisa)
Cukinię przekrawamy, łyżeczką wydrążamy nasiona, miąższ kroimy.Kroimy
cebulę,
czosnek,
parówki,
pomidory,
paprykę.Podsmażamy
cebulę z
czosnkiem, dodajemy
cukinię. Gdy zmięknie dodajemy
pomidory. Dusimy 10-15 minut.Dodajemy
paprykę i
parówki. Doprawiamy do smaku i dusimy kilka minut.Smacznego!