Wykonanie
Powiem nieskromnie,
żeberka były genialne, sos po prostu bajeczny. Mam już rodzinne zamówienie na powtórkę. Ostatni weekend spędziliśmy bardzo rodzinnie i wypadowo, a
żeberka były pysznym dopełnieniem. Byliśmy na pokazie ręcznego robienia lizaków w Manufakturze
cukierków, byliśmy na bajecznych włoskich lodach Limoni, w łazienkach odwiedzić wiewiórki, zobaczyć rzutem na taśmę ostatniego dnia aleję chińskich lampionów, a na koniec weekendu na meczu - jedynym na który można pójść z dzieckiem, czyli charytatywnym.1kg
żeberek wieprzowych1 duża
cebula3 ząbki
czosnkuszklanka
różowego wina2 czubate łyżki
miodu1 łyżka
koncentratu pomidorowego1 łyżka
ostrej papryki1 łyżka
słodkiej paprykisól,
pieprze3-4 łyżki
mąkiolej20 dojrzałych
śliwekŻeberka pokroić na małe porcje wzdłuż kostek. W płaskiej misce wymieszać
mąkę,
sól,
pieprz i połowę
papryki. Obtoczyć w tej mieszaninie
mięso i obsmażyć na złoto. Przełożyć do większego rondla o grubym dnie.
Cebulę posiekać,
czosnek przecisnąć przez praskę i zeszklić na nowym
oleju. Dodać do
mięsa.
Żeberka podlać kilkoma łyżkami
wody i poddusić chwilę pod przykryciem ok 10 minut. W dużym kubku wymieszać
wino,
miód, koncentrat i resztę
papryki. Wlać do rondla, doprawić do smaku
solą i
pieprzem. Dusić do miękkości
żeberek - wyjdzie pewnie około 20 minut. Na koniec dorzucić wypestkowane
śliwki i niech pyrczy jeszcze z 5 minutek.
Sos jest genialny,
mięsko mięciutkie i aromatyczne. Serdecznie Wam polecam! SMACZNEGO!!!